algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Una passa enrere

Som votant del PSM des de les primeres eleccions autonòmiques i municipals. A més, puc considerar-me'n simpatitzant perquè sempre ha dominat la sintonia entre el meu ideari personal i el posicionament i acció del referit partit. Així quan es presentà per primera vegada conjuntament amb CiU a les eleccions europees, partit del centre-dreta, vaig comprendre i defensar la convivència d'aplegar esforçós i vots per tenir representació al Parlament Europeu, que d'altra manera no es guanyaria, tot i el distanciament ideològic entre ambdues formacions. Fins i tot a la «crisi de la incineradora», durant la legislatura passada, vaig tornar a comprendre i defensar el pragmatisme aplicat a la flexibilitat exercida, per bé del manteniment d'un pacte de progrés que avui s'ha demostrat cabal en l'evolució política de la comunitat.

D'altra banda pens que el moment actual, per a tots els nacionalistes de l'estat, és especialment encoratjador. Fets com l'entesa entre les forces nacionalistes basques, l'expansió del Bloc (què és un front) Nacionalista Gallec, la Declaració de Barcelona, una major sensibilitat envers el fet nacional demostrada per les federacions del PSOE d'Aragó i Balears i fins i tot els recents resultats electorals catalans que obren la possibilitat d'un govern nacionalista (CiU + ERC) amb majoria absoluta. Tot plegat planteja que els propers quatre anys de legislatura a les Corts Generals puguin esdevenir decisius en el desenvolupament de l'anomenada segona transició democràtica de l'estat espanyol; la del reconeixement, a tot els efectes, de la realitat plurinacional de l'estat.

Per tot això és trist i decebedor el refús anunciat per l'executiva del PSM d'encapçalar una sola candidatura amb UM, a les properes eleccions generals. Perdem (o almenys ho dificultam), l'oportunitat de ser també nosaltres protagonistes de primera línia de la configuració d'aquest nou encaix de les distintes nacions dins l'estructura de l'estat. Tampoc no hem d'oblidar que de no aconseguir cap diputat nacionalista a Madrid, la nostra capacitat negociadora restarà molt minvada i la història, tant la més llunyana com la més recent, ens ensenya que no podem confiar en la comprensió i equanimitat del negociador de torn, sigui un o altre.

En definitiva, lament profundament la manca de coratge polític demostrat per l'executiva del PSM, per no haver sabut estar a l'alçada de la demanda i exigència de la realitat. Han pogut més les pors d'una difuminació de «l'espai PSM», que no la voluntat de servei al país. En aquest cas ni comprenc ni sabria com explicar la decisió presa.

Un votant del PSM

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris