algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Les ufanes opinions del Sr. Font

Abans de llegir un diari he de confessar que m'agrada fullejar-lo, veure les fotografies i títols. Tenir una idea del conjunt. El passat divendres dia 1 aquest costum em jugà una mala passada. Vaig relacionar part d'un titular «dèficit democràtic...» amb una foto, la d'en Jaume Font, President del Partit Popular de Mallorca. Instintivament vaig considerar que el Diari de Balears havia fet curt. El més raonable, vaig pensar, quan es parla del Sr. Font, és emprar altres termes: fallida democràtica, per exemple. A la memòria col·lectiva encara és viva la imatge de la seva condemna per delicte electoral, per haver fet votar els morts.

Però sols vaig tenir un moment de confusió. Ben aviat vaig tornar a la realitat. L'article no era sobre en Jaume Font i la democràcia, ans al contrari: era ell que examinava el tarannà del Pacte de Progrés. He de reconèixer que em deixà ben astorat.

Sorprès o no, el que és cert és que el populista Jaume Font, en el seu article, té una fita molt clara: demostrar que el Pacte de Progrés no respecta les normes democràtiques més elementals. Per demostrar-ho tot s'ho val. Tant li és fer befa de vestits de marca, de parquets de fusta o de cotxes oficials (el sr. Font i el PP de Balears no en saben res, d'aquestes matèries) com argumentar sobre actuacions, al seu entendre, antidemocràtiques del pacte. Per exemple: que el president del Parlament no admeté una pregunta del grup popular. Una altra: Que el pacte empri el tràmit d'urgència per aprovar una llei. O també: que el Sr. Antich retiri un projecte de llei. Tot junt, pel Sr. Font, és clar: condueix a afirmar que el Pacte de Progrés ha començat amb mal peu el seu camí de govern.

És antidemocràtic no tramitar preguntes de l'oposició sobre l'acció de govern. Però no fer-ho quan la pregunta és què en pensa i com interpreta el Sr. Antich unes manifestacions de la presidenta del Consell de Mallorca, és una decisió que demostra que el sr. Morales sap bé quin és el paper del Parlament. Controlar el govern i no raonar sobre pensaments de persones que per afegitó no formen part de l'executiu. Si el president del nostre Parlament entràs en aquest joc segur que no acabaria mai i podria conduir a veritables absurds. Ara bé, també és cert que comprenc la fixació del PP en Maria Antònia Munar; fixació que els fa perdre el nord de les seves tasques d'oposició.

Emprar el tràmit d'urgència per aprovar lleis pot esser antidemocràtic. Qui no recorda quan les DOT, una llei tan transcendental, s'aprovà per aquest procediment? El sr. Font pareix que no ho recorda (és patent la seva amnèsia patològica a l'hora de recordar-se del passat més immediat, recorrent insistentment a la frase: «Ara són vostès qui governen»), però sí se li refresca la memòria quan el Govern del pacte ho fa amb una llei de moratòria urbanística. El PP de Balears hauria de convenir que si qualque vegada està justificada una tramitació urgent és precisament amb una llei d'aquestes carecterístiques. És l'única manera raonable de fer-ho. Si el PP argumenta el contrari haurem de pensar que en aquest cas li agradaria allargar la discussió perquè la moratòria fos paper banyat.

Dialogar, debatre idees, examinar problemes amb tothom, consensuar les decisions, arribar a acords, negociar les transferències als Consells,...

Quan el president Antich fa això, al sr. Font li pareix patètic. Creu que tot un president no ha de suplicar. Confon transferències amb doblers. Pensa que quan es cedeix s'humilia. No em sorprèn gens. Estaven acostumats al «mando y ordeno», a no escoltar a ningú i tot això els ve de nou. Pareix mentida que no hagin après la lliçó.

Sr. Font, qui ha estat sorprès un cop calant foc al bosc, no està legitimat per donar lliçons de com protegir-lo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris