nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Amics per sempre

1. BS no estava en condicions de parlar. Feia una pudor horrible, com un càncer que li corroïa la carn, venia sobretot de la boca, però era tan penetrant que semblava que emanava de tot el cos. Jeia damunt el llit d'aigua, l'ull esquerre morat i tancat, l'ull dret mig tancat, la boca torta com si hagués tengut un atac de feridura. Tenia les cames entumides i només podia xiuxiuejar. De tant en tant feia esforços per vomitar. Va aconseguir demanar si hi havia alguna novetat i C li va dir que no, que res no havia canviat. BS va dir: «Bé, idò, ja està. Cuidau-vos de mumare».
Descripció de les darreres hores d'un xilè, víctima del règim dictatorial d'Augusto Pinochet? No, descripció de les darreres hores d'un irlandès, víctima del règim democràtic de Margaret Thatcher.

2. Jo sortia del pis del meu germà i vaig mirar cap al solar buit que hi havia al final del carrer. Vaig veure com hi arribaven tres vehicles blindats de l'exèrcit. S'aturaren i en baixaren els soldats. Un nin fugia corrents i un soldat es va mig agenollar, va disparar i el nin va caure a terra de bocaterrosa. Tot d'una s'hi va estendre un gran bassiot de sang. Llavors vaig veure com tres soldats pegaven un home amb cops de porra. Això era contra una paret a prop d'on havien disparat al nin i vaig veure com un soldat disparava una bala de goma a la cara de l'home. Vaig fer un crit de protesta als soldats i un d'ells em va disparar un tret. (ID, tavernera, 63 anys).
Declaració d'un testimoni del cop d'estat, l'11 de setembre de 1973, a Santiago de Xile? No, declaració d'un testimoni del diumenge sagnant, el 30 de gener de 1972, a Derry, Irlanda.

3. Els tenien nus, el cap cobert amb una caputxa; no els deixaven dormir; no els donaven menjar; els tenien drets durant hores, cames i braços estesos, tot el pes damunt la punta dels dits contra una paret, «com la hipotenusa d'un triangle rectangle»; els sotmetien a un insuportable soroll blanc, una espècie de vibració constant d'alta freqüència que els feia tornar bojos; els pujaven en un helicòpter amb els ulls tapats i els amenaçaven de tirar-los cap avall; els afuaven cans ensinistrats per destrossar els teixits blans; els feien córrer descalços damunt vidres romputs; tot això, acompanyat de vexacions, cops, insults, interrogacions, durant sis o set dies seguits.
Relació d'alguns dels mètodes utilitzats als anys setanta per les forces de seguretat de Xile, per extreure informació dels seus detinguts? No, relació d'algunes de les tècniques utilitzades als anys setanta per les forces de seguretat d'Irlanda del Nord, per extreure informació dels seus.

4. No hi ha proves de la seva participació en els delictes dels quals hom l'acusa; és víctima d'un segrest judicial en el qual ha col·laborat l'actual govern; hi ha una llei internacional del linxament que amenaça de subvertir la justícia en nom dels drets humans; es pretén fer un judici espectacle, amb un resultat predeterminat: morir-se en una terra estrangera; encara hi ha persones que creuen en la lleialtat als amics i el seu país ha estat l'amic més antic del nostre a Amèrica del Sud, la nostra amistat arrenca de fa segles, des de la fi del govern colonial d'opressió espanyol.
Paraules d'Augusto Pinochet, excap d'estat que va abandonar el càrrec l'any 1990, actualment senador vitalici, en defensa d'un amic seu? No, paraules de Margaret Thatcher, excap de govern que va abandonar el càrrec l'any 1990, actualment baronessa vitalícia, en defensa d'un amic seu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris