muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

PSM o PSM-UM: qui decideix?

La premsa local va plena aquests dies de notícies i declaracions sobre la conveniència d'un pacte PSM-UM per a les eleccions generals. Òbviament, tothom té dret a comentaris que, subtilment o de manera oberta, volen dictar a la militància del PSM allò que ha de fer: aliar-se amb UM, com si una opció distinta fos quelcom abominable i irresponsable. Darrere aquestes opinions hi ha una greu falta de respecte a la sobirania d'una organització, i suposa una desconsideració cap a la caopacitat i responsabilitat dels homes i dones que militen al PSM per decidir el nostre present i el nostre futur.

I si ja és, com a mínim, legítim demanar que els comentaris i periodistes deixin que el PSM decideixi tot solet, en el cas dels altres partits polítics es tracta d'un deure democràtic, d'un respecte elemental a les regles del joc. M'ha molestat profundament l'arrogància de les últimes declaracions de la senyora Maria Antònia Munar en tot aquest afer. L'altre dia, anunciava que el seu partit enviaria una carta als militants del PSM per contrarrestar la postura dels seus dirigents, contrària a formar la coalició entre els dos partits per a les properes eleccions generals. I avui manifesta que se sentirà «utilitzada i enganada» si el PSM no vol el pacte. Què s'ha cregut, aquesta senyora? No és que em sorprengui, aquest és el seu tarannà habitual. Però no per això és menys censurable. No discutesc el dret i la legimitat per utilitzar l'estratègia que li sembli més adequada per aconseguir el que considera millor. Però l'estretègia té uns límits. No vull ni pensar en la seva reacció si, des del PSM, féssim res de semblant envers el seu partit. Les acusacions d'interferència i maquiavel·lisme serien grosses.

Si PSM i UM, amb altres partits, hem pactat la formació dels governs de les Illes Balears i del Consell de Mallorca, és perquè així ho han decidit els nostres partits. Però això no compromet ni l'autonomia ni la independència de les nostres accions futures. Només faltaria.

En definitiva, m'afegesc a les altres veus que, tant des de dins com des de fora del PSM han demanat que se'ns deixi debatre i decidir amb llibertat. Si d'alguna cosa estic segur és que des del PSM no utilitzarem determinades armes, ni per afavorir un possible pacte, ni per decidir el contrari. La nostra història està marcada pel servei al país i l'honestedat en l'acció política. I aquest és el criteri que, al final, inclinarà la balança.

Miquel Àngel Maria i Ballester, militant del PSM.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris