algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

La màgia de les matemàtiques

El nom de l'astrònom anglès John Murray va ocupar, la setmana passada, un lloc preferent en tots els mitjans de comunicació gràcies a l'anunci que va fer que, segons els seus càlculs, haurem de fer a prop a haver d'afegir un desè planeta al sistema solar. Aquesta troballa, cas que arribi a poder ser confirmada, seria una cirereta ben confitada per arrodonir de manera brillant el pastís del coneixement científic que s'ha anat coent al llarg del mil·lenni que és a punt d'acabar. En primer lloc, el descobriment del Planeta X (per desè i per desconegut), posa de manifest, una vegada més, la fragilitat i caducitat dels coneixements científics. Hem tengut sobrada notícia de com ha anat evolucionant la visió que els humans teníem de l'Univers, des d'aquella primitiva concepció que situava la Terra immutable i en el centre de tot, amb la resta de cossos celestes girant a l'entorn seu; fins als coneixements d'avui que donen per fet que tot es mou, àdhuc la galàxia. Mentrestant hem vist com el progrés en el saber científic desmuntava, fil per randa, teories que havien estat tingudes per bones durant més d'un mil·lenni. També hem estat degudament assabentats, amb estupor de vegades, que aquestes concepcions havien estat defensades de forma airada per part d'aquells que veien el seu poder en perill ja que el consideraven, i possiblement hi estava, indissolublement unit a la visió del món que estava a punt de caducar. Tanmateix, el foc purificador que va cremar Giordano Bruno i va estar ben a punt de socarrar Galileu, no va bastar per aturar la innovació, de tal manera que hem arribat al xuclador actual, on l'única cosa que està clara és que tot canvia i a un ritme absolutament insuportable. És així que som on ens trobam ara, encarant canvis que, per la seva magnitud, abans requerien el pas de diverses generacions per ser assimilats, i avui han d'ésser assimilats diverses vegades en el decurs d'una tota sola.

En qualsevol cas, al bell mig d'aquest remolí de canvis, hi ha algunes coses que, en essència, no han canviat gaire, i cal destacar avui les eines que els humans hem anat construint per donar resposta a les preguntes plantejades. Per exemple, de la possible existència del Planeta X només hi ha, de moment, l'evidència dels càlculs d'un científic que asseguren que la presència del nou planeta és l'única explicació possible als seus resultats. Tanmateix aquesta no és la primera vegada que els càlculs s'avancen a la visió directa d'un planeta, és el cas, per exemple, de Neptú, descobert el 1846, i l'existència i posició del qual havien estat calculades, independentment, per Adams i Leverrier, la qual cosa va indicar a Galle cap on havia de mirar per veure'l. De fet, són situacions com aquesta les que van dur Norbert Wiener i d'altres a manifestar que la màgia de les matemàtiques resideix en bona part en el fet que és l'única eina que permet a un humà, amb la simple ajuda d'un paper i un llapis, determinar el moment exacte en què s'ha de produir un eclipsi o trobar, també amb exactitud, el lloc precís on toca haver-hi un planeta desconegut. La troballa de la setmana passada, que confirma indicis que es remunten a l'any 1971, requereix ara disposar d'aparells suficientment bons que ens deixin veure el Planeta X, una vegada que hagin estat dirigits cap al lloc on John Murray ha calculat que ha de ser.

No hi ha cap casta de dubte que una comprovació d'aquesta troballa seria un magnífic esdeveniment per afegir a les celebracions que, arreu del planeta Terra, s'estan programant per l'any 2000, que ha estat declarat Any Mundial de les Matemàtiques. Ben segur que els pioners com Newton, Copèrnic, Brahe, Kepler i tants d'altres no amagarien un somriure de satisfacció en veure que, una vegada més, es fa realitat l'afortunada dita de Galileu que descriu les matemàtiques com l'alfabet emprat per Déu per escriure els secrets de l'Univers. Varen ser necessàris molts d'anys, i una bona partida de fogueres, perquè els cappares del Vaticà donassin per bones les conseqüències d'aquesta afirmació que, de vegades, resulta difícil de refutar, fins i tot per als més agnòstics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris