algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Desestacionalitzar, per què?

Cada any, quan s'arriba a la fi de la temporada turística, sorgeix el tema de la desestacionalització, o sigui, l'augment del turisme d'hivern. Una opció que se sol presentar com a indiscutiblement positiva, però que en el GOB no veim clar que ens convengui gens ni mica als menorquins. Almanco de moment. Vegem"ho. Són cada vegada més les veus que opinen que la nostra illa ha superat la seva capacitat de càrrega durant la temporada turística: la producció de residus (en produïm el doble del previst), l'estat dels aqüífers (baixen una mitjana d'un metre cada any), el consum d'energia (hem duplicat el consum en 12 anys), la saturació de les platges (estam superant els paràmetres de qualitat més baixos), els problemes en la depuració d'aigües residuals (els informes tècnics diuen que no n'hi ha cap que funcioni correctament), etc., són indicadors de la situació que vivim.

Aquesta problemàtica, lluny de ser resolta, s'agreuja cada cop més en incrementar"se anualment el volum de visitants. L'actual situació de concentració de la temporada a l'estiu permet que a l'hivern, amb la baixada de presència humana que es registra, alguns impactes ambientals siguin assimilats per la natura, com la contaminació per abocaments al mar litoral o la degradació de la vegetació de les platges.

Quan es parla de desestacionalitzar el turisme, el que es pretén és rendibilitzar millor el funcionament de l'oferta mantenint-la operativa més temps a l'any. Però aquesta anàlisi, que pot tenir una credibilitat econòmica a curt termini, no la té a llarg termini ni és aplicable a nivell ambiental. Perquè avui, desestacionalitzar vol dir afegir més turisme al que ja ve, sense cap compromís ni indici que tal fet hagi de significar disminuir la pressió durant la temporada alta ni implicar un turisme de més qualitat.

GOB de Menorca

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris