muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Realment, és reversible la calvianització?

Confés, d'entrada, que he agafat el darrer llibre de l'amic Jaume Pomar amb una certa prevenció; em referesc a Pere Nicolau. L'arquitectura transforma la realitat, el volum setè de la col·lecció Mallorquins en Diàleg, de l'editor Lleonard Muntaner.

D'una banda, no crec gaire en les virtuts del gènere biogràfic; sempre m'ha semblat més útil l'anàlisi de les obres (d'un artista, d'un escriptor, d'un polític, d'un investigador, etc.) que no la de la personalitat de qui les ha fetes. De l'altra, no som precisament un admirador de l'arquitectura ni de la funcionalitat del nou aeroport mastodòntic de Palma (o de Mallorca, com, més exactament, hauríem de dir).

Però, una vegada llegit el llibre, resulta que és molt més que una biografia o que un mer esbós biogràfic. De fet, no conec una millor introducció a la problemàtica arquitectònica i urbanística que patim que aquest llarg diàleg, o successió de diàlegs, entre l'arquitecte Pere Nicolau i el seu feiner transcriptor, l'amic Pomar.

La veritat és que no m'esperava que Pere Nicolau, sense dubte un professional de prestigi i ben relacionat amb l'establishment (els cappares del PSOE, per descomptat, també en formen part), autor o coautor d'obres importants "recoman la seva explicació dels criteris que varen portar al col·lectiu Zócalo a fer el plantejament que varen fer del Parc de la Mar, tot conjugant la funcionalitat de l'autopista amb la bellesa del conjunt monumental de la Seu i de l'Almudaina, com també les pàgines en què mostra el seu ben legítim orgull per la seva participació en l'encertada i exquisida restauració de l'edifici del Gran Hotel, una de les millors obres del modernista Domènec i Muntaner", no m'esperava mai, dic, que reconegués de manera tan palmària el desastre que, en general, ha estat l'arquitectura practicada a Cavorques durant la segona meitat d'aquest segle, desastre que el porta a afirmar, a la pàgina 195: «Veig el futur de l'arquitectura a la nostra illa com un repte interessant en el qual s'haurà de construir i destruir a la vegada. Construir bona arquitectura i recuperar els espais naturals deteriorats, i també els conjunts historicoartístics. Per fer això darrer alguns edificis s'hauran d'esbucar. És l'efecte del principi de reversibilitat segons el qual ha d'esser possible rectificar els errors comesos que, com tots sabem, han estat nombrosos en aquest darrer segle».

I també, a la pàgina 183: «Crec que hauríem de proposar-nos fer un llibre sobre la reconstrucció de l'illa i un llibre sobre la reconstrucció del litoral, tot documentat, amb una bona feina fotogràfica i d'anàlisi de proporcions. És el moment de començar a dir, bono, per salvar Magaluf, per salvar Palmanova, per salvar s'Arenal, hauríem de començar a enderrocar aquests edificis, amb una indemnització, com és lògic, però s'haurien de treure aquests edificis, a veure si la societat és capaç de recuperar allò que, en un moment determinat, més o manco amb la connivència arquitectònica de tothom, es va destruir».

Personalment, dubt moltíssim que les conseqüencies de la balearització o de la calvianització realment siguin reversibles. Però em trec el barret davant l'arquitecte que ha gosat afirmar que aquí, de qualque manera, per continuar edificant, cal esbucar al mateix temps i subsanar certs desbarats. La patata calenta "i crema de bon de ver" la tenen certament els polítics que, d'una vegada, haurien de reconèixer que, de cara a aquesta problemàtica, la divisió municipal ha quedat totalment desfasada.

Crec que no ens podem fer il·lusions i que la xarxa d'interessos creats és indestructible, passi el que passi a l'atractiu insular com a meta turística i, en definitiva, a la nostra qualitat de vida, però si els diàlegs recollits per Jaume Pomar no contribueixen a un gran debat polític "quan encara hi pot haver alguna remota possibilitat de posar-hi mà de metge", no sé què hi pot contribuir, a no ser alguna gran sotragada quan ja, definitivament, no hi siguem a temps. En tot cas, si aquest llibre no arma polèmica, quin podrà armar-ne?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris