algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Les «noves circumstàncies»

És molt dolent, vagi dit per endavant. Si la política balear fos una pel·lícula es titularia... El retorn dels iedis. Els mestres, instal·lats en segona fila durant un cert temps, recuperen protagonisme per allò de l'adaptació a les «noves circumstàncies» derivades del fet que tothom que era el Govern ha passat a ser oposició i viceversa.

Les «noves circumstàncies» tenen algunes característiques especials, una d'elles, per ventura no la més cridanera, consisteix en la lluna de mel que Esquerra Unida i el PSIB han començat. El destí de dues organitzacions, que a escala estatal es combaten, s'ha entrellaçat a Eivissa i a Formentera. Si no fos per la candidatura conjunta en aquestes circumscripcions, ni EU tindria un diputat més que l'anterior legislatura; ni el PSIB presidiria el Govern; ni el PP hauria perdut tots els consells insulars. Si no canvien molt les coses a les Pitiüses, aquest matrimoni està cridat a perllongar-se durant molts anys, perquè condiciona l'existència d'un dels cònjuges i la possibilitat de governar de l'altre. Però, hi ha amor? Fa la impressió que, com en les parelles d'un temps, això no se sabrà fins després d'alguns anys de convivència.

Una fórmula diferent d'adaptació a les «noves circumstàncies» és la que fa servir Jaume Matas, que cerca amant, però diu que, en condicions normals, no vol trencar cap matrimoni. I que no vol fer futuribles sobre si la ruptura, que no desitja, es produirà sense que ell intervengui. Què vol dir, doncs, «recuperar el poder com més aviat millor». Perquè, segur que el president del PP no pensa que «com més aviat millor» és abans del 2007. Si el Pacte va bé "és a dir, que no va molt malament" no hi cap raó per pensar que UM no en treurà rèdits en escons. Aleshores, premiada pels electors per no aliar-se amb els conservadors, canviarà de parer i de parella. Una mica confusa, aquesta estratègia d'assalt a les institucions, que deixa sense gaire sentit, l'any de termini que el PP s'ha atorgat per recuperar unes bones relacions amb UM.

Però deuen ser coses de l'adaptació a les noves circumstàncies. Com ho és que algun partit s'entesti a no escoltar les veus que l'han acompanyat durant molts anys. La impermeabilitat als interessos econòmics és una virtut tan gran com és defecte la impermeabilitat a les opinions de caràcter extern.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris