algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

Adéu BB, adéu

El darrer President de la Cinquena República francesa, el general De Gaulle, deia que França eren la Brigitte Bardotte i la factoria Renault. L'esvelta, bella i voluble actriu francesa feta mite, la Grandeur de la France estava representada en part per les voluptuoses corbes de la BB, en ella s'hi reconegué una generació de francesos.

Estam parlant de cinema i de mites cinematogràfics, però d'una altra películ·la d'uns altres mites. Nosaltres també en tenim de BB's. Així com l'actriu francesa el nostre BB propi no ha estat mai un gran actor, un d'aquells actors que han marcat una època. L'actriu francesa va utilitzar la seva presència física per crear-se un lloc en l'èlit. El nostre BB fou simplement el primer. Es formà als anys de la posguerra als estudis CIFESA on realitzà els seus primers papers com a actor secundari. Posteriorment, continuà de nou encuny, erigent-se en una de les seves estrelles, és clar!!! no podia ser d'una altra forma. Foren els seus millors anys, no només com actor "protagonitzà un gran nombre de films, sempre com a actor principal, no faltaria més!!!" sinó que el seu paper era clau dins de l'estructura dels estudis. No tot foren pel·lícules boniques i en cinemascope, també n'hi hagué en blanc i negre. Sempre foragità, reprimí i esbucà la carrera d'aquells actors joves que semblava que podien destacar i amb el temps ennegrí l'aura de la seva estrella. Després vingué la decadència; l'argument fou clàssic. Sempre hi ha un Mozart per a cada Salieri. Arribà un jove amb experiència com a actor, però també com a director i guionista en diversos estudis, amb els collons pelats d'anar pel món i sense por a ningú i es féu l'amo dels estudis. Disputà la direcció dels estudis amb el nostre estimat BB, derrotant-lo. L'aura de l'estrella ja era més feble que la que desprèn un llum d'oli. ...Nogensmenys, el capítol més patètic d'aquest personatge de la nostra història del cinema ha estat el darrer. L'argument me recorda el d'aquella pel·lícula protagonitzada per Gloria Swanson i Joseph Von Stroheim, La caída de los dioses. És clar, salvant les distàncies. Perquè el nostre BB no és Gloria Swanson, i el paper del pacient majordom interpretat per Von Stroheim, sempre disposat a salvar la dignitat del seu senyor ara l'ha jugat un trist i decrèpit personatge, un actor de pel·lícules porno-serie B format a la Vall de San Fernando.

BB cregué que com a au fénix reeixiria i viuria uns darrers anys triomfants. Com els zombies de la mítica Noche de los muertos vivientes ressorgí de la tomba. No ha estat així, és clar. Això és el que li feren creure els qui l'anaren a cercar. Això és el que li féu creure un dels personatges més simpàtics d'aquesta història. És el nostre Randolph Scott, protagonista de pel·lícules de western amb guions repetitius, conscient de les dificultats de guanyar l'Oscar o de ser triat com a actor en una pel·lícula de John Ford, s'alià al vell i decrèpit BB. Segellaren un pacte amb el diable. De fet, el nostre estimat Randolph fou un dels qui traïren i foragitaren el BB, amb l'excusa que se cercava el millor pels estudis i afavoria els seus interessos. Només faltaria!!!

En aquells moments li convenia allò, ara li convé això altre, la seva aliança. Li farà creure que dirigirà les pel·lícules de més gran pressupost dels estudis. L'enganarà!!, només dirigirà un curt per a infants a emetre els horabaixes a les televisions locals. Li evitarà tota casta de feines feixugues, amb sou de gran estrella a càrrec del pressupost ordinari. Tot sigui per guanyar l'Oscar o evitar que el guanyi un altre!!!

Li oferirà el sacrifici d'un dels seus enemics "un actor novell", prepararà l'escenografia, cridarà els actors, li donarà la litúrgia que mereixen aquests aquelarres amb un pope barbut oficiant la missa negra. Ja!! Ja!! Ja!!. Li sortirà malament.

Què trist BB, ja no te queda dignitat, t'has venut a un preu molt baix. No has protagonitzat ni dirigit cap llargmetratge de trama complexa, només has fet de bufó en telesèries de baix pressupost. T'han utilitzat BB, els mateixos que te traïren. Així, el nostre Randolph Soctt podrà satisfer les seves grans ambicions, tot i que mai no farà cap ou de dos vermells.

Ara l'Acadèmia te premiarà, te concedirà l'Oscar honorífic per la teva llarga trajectòria, muntarà una biografia en technicolor, tot seran flors i violes. Llavors podran criticar l'Elia Kazan.

Adéu BB, adéu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris