muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Per una Palma neta

Any 2000 menys quatre mesos. Palma de Mallorca, ciutat turística amb la renda per càpita mes alta d'Espanya, Europa. En el centre històric de la ciutat, molt a prop d'alguns dels més importants monuments com l'Almudaina i l'edifici de la Llonja, els serveis de neteja d'Emaya procedeixen a la neteja amb Zotal de carrers i contenidors. Els escarabats fugen espaordits i l'olor de galliner inunda les cases dels soferts veïns a causa del renou nocturn, i es disposen a iniciar la jornada laboral. Olor trista de postguerra de desinfectant barat, galliner, pestes, degràcies... Quina emergència o fatalitat impulsa l'empresa municipal a adoptar tan dràstiques mesures? És la brutor que no surt! Està tan incrustada! Forma una làmina insolube, impossible de treure pels procediments habituals. I diu el senyor Valeriano que hi ha rates...

La pestilència, una mescla d'àcids i orines, obliga la gent que passa per aquests carrers a tapar-se el nas per no sofrir un desmai. Els veïns que han passat la nit tancats i en vetlla pel renou, tampoc no poden obrir les finestres de dia per les pudors.

I no és que no es netegi o no es reculli el fems, ja que el camió «boteller nocturn» dels fems passa tres vegades durant la nit per la zona acústicament contaminada: a les 12, a les 2 i a les 4-5 de la matinada, però no aconsegueixen eliminar-la del tot.

Succeeix el mateix en altres zones de Palma? Els veïns han anat moltes vegades a queixarse als responsables, a queixar-se pels horaris de recollida, a queixar-se pel renouer que produeixen les botelles quan són buidades pels cambrers dels bars en contenidors dels veïns per no haver de desplaçar-se uns metres al contenidor de vidre expressament habilitat per això. I preferentment en horari diürn, pel renou que produeix el camió quan tira el vidre al seu interior, i són tants i tants els contenidors que el camió tarda una bona estona amb el motor en marxa per efectuar aquesta operació.

Quan s'alunya el camió boteller amb les primeres llums de l'alba fan la seva aparició les agranadores, mecàniques per suposat, amb alarma inclosa. Després, el roi a pressió, que fa saltar les botelles i tassons romputs abandonats durant la nit pel terra, que són empesos per l'aigua juntament amb xeringues, vomitats, pixums i excrements fins al clavegueram.

Netegen i netegen, però no n'hi ha prou. Es fan necessàries altres mesures: Zotal. Es veuen obligats a tirar Zotal perquè els establiments d'oci de la zona puguin seguir funcionant, que som ciutat turística, no importa si tenen llicències de restaurant i a pesar d'això serveixen menjars a les terrasses. Si alguns no tenen ni cuina, com han de tenir lloc per guardar els reglamentaris contenidors de «la seva propietat», segons la normativa municipal, i que haurien de tenir en l'interior dels establiments fins l'hora de la recollida.

El que succeeix en aquest barri no és causa de força major, és simplement que els amos dels establiments de la zona fan absolutament el que els dóna la gana i les autoritats municipals ho consenten i fins i tot ho fomenten, donant tot tipus de facilitats i fent la vista grossa davant tantes irregularitats.

Més eficaç que l'excés d'acció "camions, agranadores, desinfectants, dissolvents, manguera", pagats amb diner públic i amb molèsties al veïnat, seria actuar contra la cusa, exigint el compliment de l'Ordenança Municipal de Neteja i Residus Sòlids urbans, evitant que aquestes persones insolidàries es passin el dia "per la seva comoditat o perquè el seu establiment no reuneix les condicions necessàries per al seu funcionament", i tirant fems directament o mal empaquetada en els contenidors dels veïns.

Considerant que l'import de les multes els fa rialles, haurien de ser els infractors els qui pagassin tot això i sobretot s'hauria de vigilar per evitar que la ciutat més rica sigui també la més bruta.

El respecte al Medi Ambient en els països civilitzats està directament relacionat amb la salut i la qualitat de vida, i els hauria de caure la cara de vergonya als responsables que sigui existint llocs tan insalubres com el carrer del Mar enfront del no 18, el carrer Felip Bauzà cantonada Apuntadors, el carrer Remolares i la mateixa plaça de la Llonja.

Si qualcú pensa que exageram que faci una volta pels llocs que acabam de mencionar i treguin les seves conclusions. O que ho demanin a Emaya.

Junta directiva de l'A.V. del Puig de Sant Pere. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris