algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Les garrofes a 50 pessetes

Un any més estam a l'inici de la collita de garrofes, que a causa d'un any extremadament sec es presenta amb una qualitat superior, només és pell i gra; ja que s'ha convertit en una beina plena de garrofins de bona qualitat. En les proves que he realitzat personalment i manual he obtingut rendiments que arriben al 20% de garrofins, que al preu actual de 250 pessetes fa la redona quantitat de 50 pessetes, sense comptar amb l'esbocinada que queda com a benefici.

En els meus temps d'esbocinador, quan el mercat va baixar, el marge que calculàvem per a la compra a l'agricultor era el mímin necessari. Això no obstant, amb l'arribada de l'entrega obligatòria per obtenir subvencions, el mercat ha quedat captiu i no funciona com el lloc en què la competència permet la distribució de la riquesa que es genera. L'any passat les organitzacions repartidores de subvencions donaren un preu de 30 ptes. a l'agricultor. Esper que enguany es decideixin a pagar un preu moltíssim més alt, o que l'agricultor raonablement abandoni la recollida. És correcte que es regali un vaixell al rei, però també ho seria que l'agricultor pogués rebre un bon preu per les seves garrofes.

Per ventura qualque dia la justícia em permeti recuperar l'ús d'unes instal·lacions modèliques per a la indústria del trossejat i amb un productor conscient d'un mercat lliure, puguem rellançar la meva estimada garrofa i la situem en el lloc que li correspon.

Javier Montaner. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris