algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Adéu a les armes?

En aquests temps en què se'ns vol fer combregar amb rodes de molí tals com que la llibertat és un telèfon mòbil, o que la independència és un estil musical (patrocini inclòs d'una empresa multinacional de refrescs), massa vegades veim com el concepte de pau és disparat, com si es tractàs d'una arma llancívola.

El súmmum de la paradoxa.
Així, veim i escoltam contínuament dirigents de la majoria d'estats del món que s'omplen la boca de belles paraules i que expressen gairebé diàriament el seu fidel compromís amb la causa de la pau. Parlar de pau sempre queda bé.

Els dirigents de l'Estat espanyol també en parlen de pau, i darrerament molt més. Però aquestes paraules agafarien un component entre còmic i buit si no fos per la gravetat que li confereixen les poc conegudes però molt exagerades xifres de venda d'armes.

Llegesc a la revista de l'organització que treballa a favor dels drets humans arreu del món, Amnístia Internacional, un reportatge sobre un recent informe elaborat per la Càtedra Unesco sobre pau i drets humans de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el qual s'hi fan públiques algunes dades esfereïdores sobre la venda d'armes per part de l'Estat espanyol a altres estats (alguns d'ells en conflicte o amb serioses violacions dels drets humans, la qual cosa contravé els criteris del Codi de Conducta de la Unió Europea sobre transferències d'armes).

Les dades parlen per si mateixes: durant el primer semestre de 1998 (són les dades més recents) la Secretaria d'Estat de Comerç espanyola, reconeix haver exportat armes per valor de 18.324 milions de pessetes, tot i que segons l'informe abans esmentat la xifra arribaria als 30.000 milions.

Entre els estats «clients» trobam en primer lloc Turquia (per massacrar kurds fa falta molta ferralla) i altres també en conflicte com Israel, Colòmbia, Angola, Burkina Faso, el Líban o Malàisia.

Un altre aspecte que també m'ha cridat l'atenció són les dades sobre venda d'armes lleugeres i d'entre aquestes, dues d'especialment cridaneres: resulta que l'Estat espanyol ven pistoles a un país on l'afició per aquests mortífers instruments ha omplert moltes vegades els titulars dels mitjans de comunicació, Estats Units. I l'altra és que, malgrat que el novembre de l'any passat va entrar en vigor una moratòria de compra d'armes a 16 països africans que formen l'ECOWAS, els espanyols han venut munició a dos d'aquests països, Mauritània i Ghana.

I és que ja se sap que les armes les carrega el diable.
Però les venen els estats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris