cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Precisions sobre la Mare de Déu d'Agost

L'article signat per Llorenç Capellà amb el títol de «Per la Mare de Déu» i aparegut en aquest diari, el dimarts dia 17 d'agost, comença d'aquesta manera: «Temps enrere, dia quinze d'agost, festivitat de la Mare de Déu d'Agost, coincidia, si fa no fa, amb l'acabament de la sega, circumstància que aprofitaven els amos de possessió per emparaular els serveis de missatges i jornalers de cara al cicle laboral que començaria a la tardor imminent. Per aquest motiu, la Mare de Déu d'agost era coneguda popularment com la Mare de Déu dels missatges».

Jo que ja som de temps enrere, i sent preocupació per la conservació dels costums i de les coses d'altre temps, no som ningú per fer retrets a una ploma com la de Llorenç Capellà, però sí que trob que he de fer unes precisions a l'escrit abans esmentat: a) L'acabament de la temporada de la sega solia anar pels voltants de la diada de Sant Pere o dels primers dies de juliol "no per la Mare de Déu d'Agost com diu l'article de Capellà" i, més o manco solien acabar de batre per devers els primers dies d'agost, almanco pel que fa a les terres del pla de Mallorca. b) L'anomenada Mare de Déu dels missatges no és la Mare de Déu d'Agost "com diu a l'esmentat article" sinó la Mare de Déu de Setembre, i era en aquesta data que s'acabaven els contractes o acords entre missatges i amos o també els contractes dels arrendataris de possessions. Així ens ho diu el Diccionari Català-Valencià-Balear: «Mare de Déu de Setembre»: la festa de la Nativitat de Maria Santíssima (8 de setembre) anomenada també la Mare de Déu dels missatges, perquè en camp, satíricament se'n diu la Mare de Déu de ses renyines, perquè els amos o arrendataris de possessions acaben en aquesta diada llur contracte i sempre sol haver-hi discussions i baralles». Per altra banda, la gran Enciclopèdia de Mallorca ens ho explica així: «Naixement de Maria, anomenada Mare de Déu de Setembre o Mare de Déu dels Missatges...».

El motiu d'adreçar-li aquesta carta no és altra mes que el d'aclarir unes afirmacions que poden induir a confusió als lectors.

Rafel Bordoy i Pomar. Santa Margalida

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris