nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

Llibre per a cecs

Acluc els ulls i, a diferència dels cecs, em submergesc en un silenci visual provisional i voluntari. Freg, suaument, els palpissos dels dits per la superfície del paper. El relleu dels codis d'una escriptura que ignor llenega per la blanura de les maldestres retines tàctils talment minúsculs cràters d'acupuntura a la pàgina. M'esforç per mantenir els ulls tancats, les pipelles closes, mentre els regruixos i les rugositats esdevenen formes inconcretes, percepcions que no puc classificar, informacions privades de significat. Sé que sota la pell, mitjançant signes i textures, hi batega una lectura que som incapaç d'abastar. D'alguna manera, som cec en altres sentits, invident per a copsar les realitats que escapen a la literalitat que conec, als abecedaris de simbologia tradicional. Toc la matèria impressa i la mà només obté del tacte la imprecisió d'uns relleus que la mirada ordenaria instantàniament i m'adon de les dificultats d'una mançança tan greu, intuïda sempre, però mai no patida. Aquest llenguatge que s'entén a través de la carícia s'allunya cada cop més de la meva comprensió i, finalment, perdut en un paisatge de veus sense so, obr els ulls i la claror inunda les ninetes i mir i veig en les protuberàncies del full formes que usurpen al cos parts concretes i tangibles, en els volums com bimbolles de la cel·lulosa troços d'anatomia, esqueixos de carn íntima. La llum em descobreix sediments de vernís, taques translúcides d'ambre, grafies que sota la pressió de l'epidermis esdevenen venes i masses de color difuminades sobre el text de puntets, trepats a la plana. Tancant els ulls puc olorar, oir o tastar, però orb, ni que sigui temporalment, incorpor a la ceguesa la foscor de la ignorància, la incapacitat de l'enteniment.

A les algorfes de na Batlessa d'Artà, un casal bellíssim reconvertit en ús cultural, seu del Fons Documental Miquel Barceló, hi ha actualment l'exposició del Llibre per a cecs, del mateix Miquel Barceló en col·laboració amb l'escriptor cec Eugen Bavcar i el gravador Michel Bertrand, del taller d'edició Item de París. La mostra, de caire didàctic, reconstrueix els processos d'elaboració del llibre, des de la màquina Termoform, passant pels motlles i les planxes de silicona i coure, fins a arribar al resultat final, un llibre que s'obre a lectures diverses i amb el qual Barceló no només cerca experimentar altres tècniques i matèries, sinó apropar-se a altres llenguatges i, alhora, acostar el seu propi llenguatge a les persones que, habitualment, no poden gaudir del sentit de la vista.

Em dol no ser capaç de copsar, en tota la seva intensitat, la bellesa que amaga aquest Llibre per a cecs, ple de suggeriments, diàlegs intersensorials i matisos literaris. La meva ineptitud de vident m'inhabilita per a obtenir, a través del tacte, altres sensacions que les estrictament físiques, no les intel·lectuals. Totes les meves referències són visuals i, en tot cas, tradicionals. Tancar els ulls, penetrar temporalment la foscúria, només significa recórrer a la memòria, però no hi trob la clau per a desxifrar els secrets d'una llengua muda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris