cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

L'ecotaxa

Crec que tots podem estar d'acord que un impost no ha de tenir només una missió recaptatòria, sinó que, sense deixar de banda aquesta, ha de perseguir objectius més ambiciosos. Un exemple seria l'impost sobre la renda de les persones físiques que té una funció de redistribució de la riquesa. Un altre serien els imposts especials que graven l'alcohol i el tabac que pretenen influir en el comportament dels consumidors, per tal de disminuir-ne el consum.

Aquests dies se parla molt de l'anomenada ecotaxa, un cànon que haurien de pagar els turistes. Els ingressos que produís servirien per finançar programes mediambientals de protecció i recuperació. També s'ha dit que si des de Madrid ens retornassin més doblers, dels molts que se'n duen, no caldria implantar-la, ja que es disposaria de fons suficients per poder desenvolupar les tasques necessàries per la preservació dels nostres recursos naturals. Els hotelers mallorquins s'hi oposen de totes totes, ja que consideren que els faria perdre competitivitat i han proposat com alternativa la creació d'una loteria que se jugaria únicament als seus establiments, una part dels ingressos de la qual anirien a parar a les arques autonòmiques, una alta part seria per a ells i una altra, la més substanciosa, se suposa, se destinaria a premis.

El meu punt de vista és totalment favorable a l'ecotaxa i contrari a la loteria turística. Els motius estan relacionats amb el que he dit al primer paràgraf.

La implantació de l'impost ecològic tendria tota una sèrie de repercussions beneficioses. La primera seria, possiblement, la de fer desistir de venir a les nostres illes els turistes de més baix poder adquisitiu, fet que permetria obrir les nostres portes a sectors fins ara minoritaris, com pugui ser l'espanyol, format per persones que solen realitzar més despeses en els seus desplaçaments. Tammateix, si l'import només fos unes dues mil pessetes, aquest efecte no seria gaire important, ja que la quantitat és la suficientment petita per no provocar canvis dràstics en el flux de visitants. La segona seria la corresponsabilització dels turistes en la defensa dels nostres valors naturals. Per això caldria que se'ls explicàs el motiu de la implantació de l'impost i de la destinació dels doblers que pagassin. I això no crec que fos gaire mal acceptat, ja que molts dels visitants que arriben a les Illes Balears provenen de països on la consciència mediambiental es troba molt més avançada que a casa nostra.

Pens que fins i tot si s'aconseguissin més doblers de Madrid, seria convenient implantar-la, pels efectes beneficiosos que tendria i que hem esmentat abans. Això ho han entès els hotelers de Menorca i esper que ben aviat ho entenguin els de Mallorca i les Pitiüses.

Per contra, la loteria seria un simple passatemps per als usuaris, als quals els seria molt mé difícil entendre la relació entre el joc i la política mediambiental que es vulgui impulsar. Per altra part, per mi, els foment de les ludopaties no és positiu. Trob que de la loteria ja n'hi ha moltes per haver-ne de posar una altra. Tots coneixem famílies que han sofert vertaders drames per mor de l'afecció desmesurada al joc de qualcun dels seus membres. No crec que el Govern balear hi hagi de contribuir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris