cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

La trampa del parc Bit

Una de les primeres mesures del nou govern de les Illes Balears ha estat revisar a fons les inversions en el parc Bit. Aquesta era una decisió esperada i, segurament, desitjable ja que resulta mal d'entendre, i encara més difícil d'explicar, d'on poden sortir els gairebé sis mil milions de pessetes d'inversió prevists per adjudicar en un termini de dos mesos; sobretot si es té en compte allò que ens han vengut repetint adés i ara que «aquesta era una comunitat autònoma rica amb un govern pobre». La revisió d'inversions ordenada pel president Antich va acompanyada del missatge que es tracta sobretot de canviar la filosofia del parc Bit, en el sentit de convertir-lo en un espai més científic i proper a l'activitat de la UIB, tot marcant distàncies amb la imatge d'urbanització de luxe que l'anterior govern, amb una eficàcia exemplar, havia aconseguit transmetre respecte d'aquesta iniciativa i que havia generat una notòria unanimitat en el seu rebuig.

Aquesta ha estat, i continua essent encara ara, la gran trampa del parc Bit: el seu més que natural rebuig ha provocat el rebuig a les més que necessàries iniciatives per incorporar la societat de les Illes Balears a la Societat de la Informació (així, amb majúscules) i crear, d'aquesta manera, un marc que permeti considerar un escenari de futur en el qual les úniques oportunitats de feina i desenvolupament personal i col·lectiu no estiguin centrades només a fer de manobra o de cambrer. Essencialment, la campanya electoral ens va situar el parc Bit com l'objectiu del foc creuat dels partits que ara governen: «el parc Bit no és necessari i, en tot cas, hem de fer de Mallorca i de totes les illes un immens parc Bit, que ha d'estar pertot i enlloc a la vegada». El fet és que el parc Bit s'ha convertit així en el centre de l'atenció "positiva o negativa" de tots, quan segurament, als efectes de la incorporació d'aquesta comunitat a la societat de la informació, el parc Bit sigui del tot irrellevant. Mentre hem estat entretinguts en si parc Bit sí o no, en si parc Bit aquí, allà o allà deçà, ha quedat per fer la feina més necessària i que consistia a definir els àmbits d'actuació i marcar les iniciatives concretes per aconseguir el que tothom espera de la societat de la informació, i que no és altra cosa que una immensa oportunitat d'avanç social cap a la qualitat de vida, en el sentit més extens i actual d'aquest concepte. Fins i tot Andorra té aquesta feina feta i, tot sigui dit, em consta "perquè en vaig fer d'intermediari" que van contactar amb la direcció general de tecnologies del Govern balear per consultar alguns aspectes de les iniciatives associades a l'ús de les tecnologies de la inforamció per millorar les relacions entre l'administració i els ciutadans.

Llevat, però, d'aquest aspecte puntual, la resta d'actuacions necessàries per incorporar les Illes Balears amb tots els ets i uts a la societat de la informació, han quedat per estudiar i definir. Per consegüent, resta encara per dir quin ha de ser el paper que hem de jugar en el context de la societat de la informació: si hem de ser comparses; usuaris que en treuen tot el profit, o pugnar per ocupar posicions capdavanteres en algun aspecte estratègic, com podria ser la generació de continguts. Una vegada sabut això, caldria determinar què s'ha de fer per impulsar iniciatives empresarials dirigides a aquests objectius, què s'ha de fer respecte de les infraestructures, respecte de la conscienciació ciutadana, i sobretot, del sistema educatiu. Caldria coordinar totes aquestes actuacions i tenir garantit el compromís del govern, a partir de la convicció que l'adaptació a la societat de la informació és un dels reptes fonamentals de qualsevol societat contemporània. Però per això cal que creguin de bon de veres en aquest projecte i que, de passada, ens fessin creure que hi creuen. Aquest seria el camí escaient per conjurar d'una vegada i per totes el fantasma (o la fantasmada) del parc Bit. Ara la pilota està en el camp del govern del Pacte de Progrés. Actuar en consonància amb aquest nom, significaria entre d'altres coses posar fil a l'agulla i aconseguir engrescar aquesta societat en un suggestiu projecte de futur i de present. Encara que no acabem de ser-ne conscients del tot, aquest és un joc de tot o res. De moment, estem en el no-res més absolut i aclaparador.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris