cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
19°

Bona química

El col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials ha publicat com a nùmero 10 de la seva revista Debats Tecnològics una meditació sobre la Química ara i amb especial atenció a Catalunya. Aquesta publicació és un bon testimoni del grau de maduresa d'una societat.

La imatge opular de la Química és per dissort esbiaixada. És com si el Dret fos el culpable dels assassinats quan es diu que una cosa té molta «química». La química no és més que un llenguatge que ens explica la matèria i les transformacions de la matèria, les adulteracions -com els suborns- no són més que conductes humanes menyspreables pròpies de malfactors.

Malgrat això, no és impropi sentir a un viticultor i vinater dir que el seu vi no té química, caldria demanar a aquest senyor com obté a partir dels sucres del most l'etanol i els altres components del vi, com controla la fermentació i com aconsegueix les condicions anaeròbiques; finalment com és que pot viure, i funcionar el seu cos sense Química. Com el personatge de Molière respecte de la prosa, aquest vinater quan tasta el vi té Química al vi, al tassó de vidre, a la mà que l'aguanta i a la llengua i al cervell que detecten gusts i aromes...

Contra aquest punt de vista, i amb perspectives de més futiur la publicació recull diversos aspectes de la història, la didactica, les sortides professionals dels químics, els reptes de la industria i la investigació, al legislació del medi ambient i una entrevista de Xavier Duran a Enric Casassas (Antic catedràtic de Química Analítica de la Universitat de Barcelona) plena de saviesa i cultura. Aquesta entrevista val per ella mateixa un món.

Finalment per explicitar les relacions química-cultura inclouen alguns poemes del meu llibre «Iniciació a la Química», cosa que he d'agrair.
Recomanaria la seva lectura a tots els professionals de l'ofici, i especialment als docents, els articles de Mercè Izquierdo (catedràtica de Didàctica de les Ciències Experimentals i vicerectora de la UAB), José Costa (degà del Col·legi de Químics de Barcelona) són molt útils per assenyalar com s'explica la Química i quines dedicacions concretes tenen els químics a una societat desenvolupada com la catalana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris