algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

No ens coneixen

Aquestes darreres setmanes hi ha hagut una autèntica allau informativa sobre les Illes Balears als mitjans de comunicació estatals. La ratificació de l'anomenat pacte de progrés i la posterior investidura del socialista Francesc Antich com a nou president del nostre país n'ha estat la causa.

Els tractaments de les notícies han estat diversos. La majoria han estat força crítics, especialment entre els mitjans més conservadors, que han qualificat el pacte d'antinatura i de frontisme en contra del PP i de Jaume Matas. Alguns no han estat tan durs. I d'altres, de clara ubicació progressista, se n'han felicitat i ho han considerat com un model exportable al govern de l'estat si els resultats de les eleccions generals de l'any que ve acompanyen.

En el que sí han coincidit tots, des de ràdios fins a televisions, des de diaris fins a setmanaris, ha estat en el profund desconeixement que han demostrat sobre les Illes Balears en general i, més encara, sobre la situació política d'aquesta terra.

Sembla que molts d'ells fins ara no se n'havien temut, de l'existència de partits nacionalistes illencs, ni tampoc no sabien res de l'estratègia, autèntic encalç diria jo, seguida pel Partit Popular per fagocitar Unió Mallorquina. Tampoc no sabien que el PSM i el PSOE tenen una llarga història de col·laboració i pactes en molts de municipis mallorquins i menorquins, malgrat que en alguns hi hagi fortes discrepàncies. I pràcticament no se n'havien adonat que la fórmula que ha permès Francesc Antich arribar a la presidència de la Comunitat Autònoma ja s'havia assajat, amb alguns matisos, durant quatre anys al Consell Insular de Mallorca. Tot això i més els ha vengut de nou.

Però, què es podia esperar d'una gent que confon Mallorca amb Palma i Palma amb Las Palmas de Gran Canària?
Encara ahir, llegint un diari d'àmbit estatal, em vaig escarrufar de veure animalades. En tot el periòdic, de més de cent planes, es parlava de nosaltres només a dos llocs. Un era un article que compara els sosus dels batles i batlesses de distintes poblacions de l'estat i, entre elles figura Margarita Nájera, de Calvià, una ciutat de la província de "fixau-vos-hi bé" Palma de Mallorca, en una confusió que ja no és amb l'illa, sinó amb tota la província, com en diuen ells.

El segon article era un perfil de Francesc Antich, amb el qual es pretenia donar-ne algunes dades biogràfiques i fer una aproximació a la seva manera de ser. Una de les primeres afirmacions que conté és que Antich és d'Algaida, un poble de 38.000 habitants. Supòs que han hagut de multiplicar per deu la xifra, perquè a Madrid, no es deu poder entendre que una persona d'un municipi petit pugui arribar a presidir la seva Comunitat Autònoma.

Com volem que entenguin la nostra situació política i, encara més, la nostra identitat diferenciada, si no són capaços d'informar rigorosament de temes tan senzills, clars i objectius com aquests dos? Crec que no ens entendran mai. I molt manco si ni tan sols ho proven.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris