algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

Les ànneres dels torrents de Sóller

En l'edició de Diari de Balears del passat divendres 23 de juliol s'informava de la polèmica existent a Sóller arran de les manifestacions del regidor del PSOE Nofre Bisbal favorables a l'eliminació de les ànneres que habiten en diferents indrets dels torrents de la vall.

En primer lloc, i perquè no hi hagi dubtes sobre la meva parcialitat en l'assumpte, confessaré que som un dels molts transgressors de les normes municipals que priven donar de menjar a les ànneres del torrent. Com a única justificació diré que m'ho pas bé alimentant aquestes bestioles amb el pa sobrant a ca meva. Mai no he llançat fems ni altres deixalles al torrent, i puc assegurar que les anneres han fet net de tot quant els he donat. És per això que em consider «transgressor» d'una norma, però no un «delinqüent ecològic».

La colònia d'ànneres que conec se situa entre els 30 o 40 exemplars i, de fet, no crec que la xifra total en tots els torrents de Sóller excedeixi del milenar. La seva quantitat es manté estable, ja que les nombroses rates del torrent, els robatoris d'ous que es fan entre les ànneres mateixes i la intervenció humana impedeixen un creixement exagerat. Les revengudes del torrent també provoquen la seva mortaldat, especialment entre els individus molt joves, els malalts i els vells. Les ànneres són, com a màxim, un problema ambiental menor i, de fet, en l'indret esmentat la població d'altres espècies, com la gallineta d'aigua, ha anat a més (d'una parella a, com a mínim, sis exemplars).

El regidor Bisbal afirma que les ànneres haurien de ser «controlades o eliminades» (ho farà ell mateix?, com?, vendrà llicències de caça?, escamparà verí?, els pagarà el bitllet d'avió a Marbella?...). Crec jo que la millor solució seria controlar els que llancen al torrent poalades de fems (sovint amb la mínima intenció d'alimentar les ànneres, sinó amb la d'estalviar-se una correguda fins al contenidor). Si el regidor socialista té tant d'interès pels torrents podria fer qualque cosa per evitar-ne la degradació: abocaments incontrolats, llançament de ferralla i plàstics, proliferació dels canyars, llits de formigó... D'altra banda, si el que li preocupa és l'excés de rates ja en pot esbrinar els motius. Jo n'hi esmentaré dos: el tancament de l'abocador de sa Figuera motivà un desplaçament de la població de rates cap a les zones perifèriques de la ciutat, i la recollida matinal del fems propicia que els contenidors es mantenguin plens durant tota la nit. El trànsit nocturn de rates és espantós. Els «punts verds» (pèssimament gestionats pel que fa a recollida, fins a l'extrem que molta gent els anomena «punts porcs») són un altre focus de ratam.

A pocs dies d'haver pres possessió del càrrec, resulta sorprenent que el primer i prioritari maldecap del Sr. Bisbal sien les ànneres dels torrents. Si és així, d'aquí a final de legislatura podem viure en un estat de sorpresa contínua, o en un esgotament del seu programa ambiental per la via ràpida (més aviat el segon, coneixent el tarannà de l'edil). Tot i això, esper haver aportat algunes línies per apuntalar l'actuació del regidor del PSOE. Pens, i amb això Nofre Bisbal coincidirà amb mi sense estalviar esforços, que el més important per «controlar i eradicar» és la ximpleria en la gestió dels assumptes públics. Salut i seny!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris