algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

El decret del tabac

Dia u d'octubre entrarà en vigor un decret sobre el tabac en els transports públics que, entre d'altres restriccions, impedirà que es pugui fumar als vols que tenguin l'origen i la destinació a l'Estat espanyol i dins els autobusos i obligarà a crear espais diferenciats per a fumadors i no fumadors als vaixells i als trens.

Em sembla una mesura totalment encertada, ja que protegeix el dret dels no fumadors a no convertir-se en fumadors passius, mentre que deixa els fumadors que puguin exercir el seu hàbit dins l'àmbit privat, en què no molesten ningú. Em sembla perfecte que qualsevol persona que vulgui fumar ho pugui fer, però crec que és igual de just que no ho hagi de fer, ni activament ni passivament, qui no ho desitgi.

Tothom sap que el tabac i l'alcohol són els responsables d'una gran quantitat de malalties, moltes de les quals acaben amb la mort de qui les pateix. Per això cal lluitar-hi d'una manera decidida. Sempre emperò, respectant el dret dels que, coneixent els seus perills, n'assumesquin els riscs del seu consum per decisió pròpia.

Per aquest motiu el decret era necessari, però no és suficient. Cal una sensibilització molt més important de la societat sobre aquest tema, però evitant que els qui, en l'exercici dels seus drets, vulguin continuar fumant, se sentin discriminats. És necessari que els ciutadans i les ciutadanes ens adonem clarament de les anomenades drogues legals, el tabac i l'alcohol, no són en absolut més innocues que algunes de les il·legals, tals com la maria o el haixix. És normal que als poders públics no els agradi aquesta comparació, ja que sembla conduir al raonament que si el seu efecte és similar, el seu tractament legal també ho hauria de ser, però els estudis realitzats per multitud d'experts així ho demostren.

És clar que no els interessa per res il·legalitzar les drogues socialment acceptades, ja que, malgrat causin unes grans despeses sanitàries i siguin un perill per a la salut dels consumidors, l'estat ha ingressat durant molts d'anys i encara ingressa, gràcies a elles, una gran quantitat de doblers, via imposts especials, impost sobre les empreses productores i transformadores i a través del monopoli Tabacalera. L'altra possibilitat, legalitzar les anomenades drogues blanes, tampoc no crec que els sembli recomanable malgrat que tal vegada seria una possibilitat que caldria estudiar a fons.

Així, pareix que només es pot lluitar contra el tabac indirectament, sense entrar en solucions tan dràstiques, amb campanyes informatives, amb decrets com el que recentment ha aprovat el Consell de Ministres, i amb l'augment dels imposts indirectes que els gravin i que repercuteixen en el seu preu.

Des del meu punt de vista, però hi ha encara un altre front que cal encetar: la reconversió agrícola dels cultius de tabac. Mentre s'intenta disminuir el nombre de fumadors amb les mesures abans esmentades, hi ha pagesos que cobren subvencions de la Unió Europea per mantenir i millorar plantacions tabaqueres. No seria millor que se'ls subvencionàs per canviar de cultiu?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris