cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Wetten dab... i Desde Palma con amor

Està beníssim que un grup de ciutadans interessats per la supremacia mallorquina dins Mallorca expressi el seu rebuig a un acte massiu del canal de televisió alemany ZDF fet a Mallorca. Si és perquè no hi deixaven entrar mallorquins, m'afegesc a la protesta. Ara bé: si és perquè l'acte era alemany, convé que ens demanem on eren aquests mateixos ciutadans quan un canal espanyol, no sé si era Tele 5, fa un parell d'anys feia també des de Palma un programa que es deia Desde Palma con amor. Una de tres: o que també haguessin remugat aleshores, o que callin ara, o que siguin sincers: defensen l'espanyolitat de Mallorca, no la mallorquinitat. És que no se'n temen, que la presència mateixa de la plaza de toros "escenari del dit programa" a Palma constitueix un acte d'ocupació cultural de Mallorca tan o més greu que la realització d'un programa de televisió alemany a Mallorca, quant i més en l'estiu de ple, que és quan la presència d'alemanys "els nostres principals clients" es fa més nombrosa a satisfer la nostra oferta, el nostre convit, la nostra crida a venir a fer turisme?

Així és que ens trobam de bell nou davant un fet que demostra l'enorme capacitat del nacionalisme d'Estat de marcar, dins el més profund del subconscient de la majoria de gent, la retxa que destria el nosaltres de la resta del món. Ho hem vist aquests dies també a Ca n'Anglada, el barri de Terrassa on hi ha hagut enfrontaments entre descendents d'immigrants espanyols i immigrants marroquins. Feia feredat escoltar la terminologia que feien servir els mitjans de comunicació de l'òrbita de Convergència i Unió "TV3, Catalunya Ràdio", uns termes que demostraven una subordinació total i absoluta a la ideologia nacionalista espanyola: parlaven d'enfrontaments entre «joves de Terrassa» i «immigrants magribins», quan la veritat és que tant els uns com els altres eren joves i immigrants o descendents d'immigrants alhora. No es tracta de demanar una cosa tan poc presentadora i, tanmateix, senzillament inimaginable, com seria que capgirassin els termes i parlassin d'«immigrants espanyols» per una banda i «joves de Terrassa» en referir-se als magribins. Però sí que cal esperar d'uns mitjans teòricament catalans, un mínim de decència i d'objectivitat i que facin servir, per tant, termes neutrals: o que diguin l'origen de les dues comunitats enfrontades, o que no diguin el de cap de les dues. En tot cas, que diguin la veritat: no són la TV3, sinó la TVE 3.

Un altre cas: la primeria de juliol, a Madrid, miraren d'aturar el creixement i l'assentament d'una bossa d'immigració romanesa. Un dels criteris que seguiren a l'hora de triar quins podien romandre a Madrid i quins havien d'agafar els tapins, anava en funció dels seus coneixements de castellà o de la seva predisposició a aprendre'n. Imaginem l'escandalera que haurien feta la TVE, Antena 3, Tele 5, la Cope i tot aquest repertori mediàtic, les acusacions de feixisme, nazisme, racisme i xenofòbia si a qualque catalanet li fos passat pel cap fer una triadella de gent amb dret a romandre a Catalunya en funció dels seus coneixements de català. Idò bé: aquests mateixos mitjans anunciaven allò que he dit com la cosa més normal i natural del món. Per descomptat, ben poquets «intel·lectuals» catalans, si és que n'hi ha hagut cap, han aprofitada la feta per posar aquells mitjans en solfa. Qui sap si és que també ho troben natural!

De fets així, n'hi ha a balquena: recordem quan la Crida emmerdava de pintura rosa (fixau-vos justament quin color!) els vaixells de guerra americans "només els americans. També record que l'estiu passat hi va haver un accident de trànsit a la carretera de Palma a Alcúdia en què va morir una persona. Jo era a un sopar i un dels qui eren a la taula va comentar, amb greu afegit, que el mort «a més era mallorquí». Tots li diguérem el nom del porc i li demanàrem: "«què hi té a veure si era mallorquí o si no ho era, poc agut? No som persones tots igual?». Va callar. Aleshores em vaig demanar "i encara no he trobada la resposta" quina diferència hi ha entre aquella sortida tan poc de fer i tan grollera i l'afegit que fan sempre les televisions espanyoles "i la TV3, naturalment!" quan descarrila un tren o qualque avió pega un esclat: "«entre les víctimes hi havia sis espanyols»; o bé: "«no hi havia espanyols entre les víctimes». Con aquell qui diu: "«Quin alè, si és així, no ha estat res!» Llavors tenen barra de dir que són «no-nacionalistes».

Vénc a dir que el fet de contar la realitat de manera que, sense que els «informats» se'n temin, aquests vagin interioritzant la idea que la línia divisòria entre l'aquí i la resta del món coincideix amb les fronteres de l'Estat, aquesta feina, que la facin els mitjans espanyols, ja no ens ha de venir de nou: per això els posaren i per això ens els fan pagar. Ara bé, allò que no té empena és que els mitjans i els «pensadors» teòricament nostres caiguin de quatre grapes dins la trampa i facin com ells. Això ja és més mal de pair.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris