algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

El parc de les Estacions

Sr. director: Amb molta expectació hem esperat el nou pulmó verd al centre de Ciutat, el parc de les Estacions. Palma és una ciutat amb molts de visitants estrangers; emperò si hem de jutjar el Parc des d'un punt de vista internacional, el resultat és ben negatiu.

Per què s'han decantat per un model que requereix tanta cura i ésser regat sovint? Els terraplens lleven massa espai al mateix parc, i si la seva funció és protegir dels renous del trànsit, hi ha maneres més elegants i barates de solucionar-ho.

Entrant per la plaça d'Espanya trobam que la gran pèrgola de ferro està amagada darrere l'edifici que tenim a la dreta. Les plantes enfiladisses que possiblement l'han de cobrir estan plantades damunt caramulls de terra, un de tants errors d'horticultura que s'hi poden observar. Sortint de l'altre edifici, on s'hi obtenen els bitllets del tren, trobam una enorme construcció de ferro que protegeix no se sap ben bé què. En canvi, a l'andana on els viatgers poden seure i esperar el tren, no s'hi ha fet res per donar-los cobro ni del sol ni de la pluja. Per què tant de ferro i pesantor al pont per a vianants central, i del qual en són exclosos els cotxets d'infant i les cadires de rodes? Tants d'espais amb graveta i terra arenosa pitjada donen una sensació de desert. Com així hi ha sempre Policia motoritzada, en un indret sense trànsit? No poden patrullar a peu com en altres països? Plantar parades de flors damunt els alts terraplens només alegra la vista dels que guaiten al balcó de les cases properes. I quan arribi un ruixat fort, terra i grava no aniran cap avall i ompliran fonts i safareigs? Per què tampoc no hi ha un indret on els cans hi puguin fer les feines?

Els arbres escollits són més o manco resistents al clima, emperò s'han plantat massa endavant. Per això molts són morts, entre els quals hi ha bona part dels oms que, si s'han duit de fora ,s'haurien de substituir per altres espècies: les Balears són l'únic indret d'Europa sense la «malaltia de l'om», causada per un fong propagat per un escarabató, i hauria d'impedir-se'n la importació per protegir els nostres exemplars. A la resta d'Europa probablement no en quedi cap d'aquí a 10 anys.

La llista d'errors podria ser molt llarga, consideram que hi ha pocs aspectes positius per enumerar. Per quins criteris s'ha regit l'autoritat o institució que ha triat aquest model? Pensam que són els doblers del contribuent que s'hauran malgastat, i se n'hauran de tornar a gastar per refer i replantar el que s'ha volgut fer amb massa pressa i a deshora. Més encara: vull preguntar a l'Ajuntament si no té ningú amb coneixements de botànica i estètica per fer-se càrrec de tantes jardineres en deplorable estat "carrer de Sant Miquel, v.g." i que milers de vianants veuen diàriament. Per no parlar dels pocs oasis verds que té Ciutat, la majoria planejats sense fantasia i amb deixadesa.

Palma és una ciutat densament construïda, però ara s'ha desaprofitat una gran ocasió de fer una cosa ben feta al parc de les Estacions. En altres països s'haurien demanat comptes als responsables, per incompetència i malversació dels diners públics.

Hans Heidersbach. Arquitecte paisatgístic. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris