algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

I encara més sobre els pactes...

Ja abans de les eleccions, s'albiraven complexes i enrevessades les negociacions polítiques que probablement s'iniciarien si efectivament el PP perdia la majoria absoluta. D'aleshores ençà les complicacions dels pactes "en plural" no han fet més que acréixer, i ara com ara, tant la classe política com la ciutadania no saben a què atenir-se.

Aquella ingenuïtat, gairebé angelical, que mostrava inicialment UM i que simplificava l'escenari polític en un bloc del PP i l'altre d'esquerrers, sobtadament s'ha transformat en una apressada angoixa. Angoixa per la temença d'esdeveniments no prevists i per la xafogor política que es respira pertot arreu. I és perquè allò del partit frontissa que menja en dos plats, es pot escapar de les seves mans i acabar essent plat de segona taula.

Això no és tan simple com pareixia o com ens ho volien fer veure. Tal volta perquè un partit sols és veritablement frontissa si pot obrir o tancar una porta únicament cap a dues bandes. Però, tothom pot veure que considerar el PSM-NM juntament amb el PSIB-PSOE i EU-Els Verds com un sol bloc pactant és, pel cap baix, simplista, erroni i aventurat.

L'actitud coherent i ferma del PSM no permetia transigir a una proposta de gestió del Consell de Mallorca cobejosa i excloent. Això i les circumstàncies que se'n deriven han obligat a replantejar els expectants pactes de govern. Replantejaments que, ara i sens dubte, són beneficiosos per a les Illes, ja que al cap i a la fi la pluralitat és la protagonista màxima de l'enfonsament del PP, i no pas, ni de bon tros, l'oportunisme d'un partit polític.

Així estan les coses. El proppasat dilluns es va elegir atropelladament un president i un Mesa del Parlament provisionals, tot i que no s'han concretat els diferents acords entre les formacions d'esquerra, UM i els nacionalistes del PSM. Els sectors més corrosius del PSIB, Nájera, Crespí i companyia, ja s'han fet sentir i mostren el seu desacord a les negociacions. Fins i tot EU, que mostra ara mateix una gran prudència, ha recordat les seves reticències a un Consell monocolor i manifesta la necessitat de renegociar el Govern si el Consell realment es modifica.

Sembla que Munar comença a tenir les mans fermades. S'ha vist obligada a arribar a un acord per governar el Consell de Mallorca. La frontissa s'ha començat a desplaçar cap a un partit més a l'esquerra i més nacionalista. UM ha refusat la superoferta del PP. A més a més, difícilment podria fer-se enrere: ha quedat ben clar que amb un govern del PP les Balears no hi pinten res, a Madrid, ja que mai no han tengut allò que haurien pogut assolir (120.000 milions de pessetes). I per acabar-ho de rematar, en l'àmbit estatal, Aznar i els seus fomenten l'escandalització dels pactes aconseguits i dimonitzen, un cop més, els nacionalistes.

Mentrestant i afortunadament, els partits progressistes d'esquerra i especialment el PSM comencen a tenir el pes específic que realment els pertoca electoralment; única i primordial garantia de continuïtat i d'estabilitat si definitivament es conforma un pacte de progrés global. Al cap i a l'últim i per credibilitat, els nous governs hauran de persistir tota la legislatura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris