cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Transport públic. Manual d'ús correcte i gaudi assenyat.

Abans de res, una advertència: el que diré per escrit tot seguit, no és ni així en pla de berba, pretén fer honor a la meva opinió més estricta i vertadera. Queden vostès avisats, no fos cosa que em mal interpretassin.

Aquests darrers temps, per raons que no vénen al cas, exercesc d'usuari pràcticament quotidià de l'anomenat «transport públic», o sia, de transitador dels autobusos de l'EMT, per la qual cosa ja em sent una mica expert, ja fa uns mesos, i per tant autoritzat per teoritzar i afirmar des d'aquí que, utilitzar-lo m'ha alliberat de moltíssimes neures i puntuals estressaments. És una delícia no haver de pensar en l' ORA, ni on deixes el malanat de cotxe, ni haver de suportar la mala lletrada dels altres conductors, ni la pròpia generada per la saturació del trànsit, ni la impotència, millor dit, l'exercici d'autocontrol per aconseguir no respondre a les provocacions, l'agressivitat del personal al volant, que semblen una guarda de llops a la caça del minutet, l'aparcament impossible, la segona filera de cotxes més estudiadament emprenyosa, el trist lluïment de posar-se davant vostre als semàfors, com si això fos una competició, una victòria.

En línies molt generals, ja dic, l'autobús és un mitjà de moure't ben còmode, fresc si l'aire condicionat funciona, que no és sempre, i tranquil i plàcid, si el conductor no està a punt d'acabar el seu torn i sofreix la síndrome «Fittipaldi» que jo en dic: arrancades a tot carbó i frenades peu a la post, sacsada va, sacsada ve.

Sols un parell de recomanacions, si em donau permís, aquestes: 1a." Sia la vostra la línia que fora, per poc que pogueu vetlau-li les batudes. Normalment no és recomanable cap trajecte entre les 8'30 i les 11, ni entre les 13'30 i les 14'30, ni entre les 19'30 i les 21 hores. Enmig d'aquests horaris és d'esperar que no passin més de dos o tres autobusos sense aturar-se per anar farcits a la raseta d'embotit humà.

2a." Si aconseguiu trobar seient, no l'amolleu per res nat del món, Aquell vellet que ha pujat pantaixant i palpant-se els genolls adolorits, i li heu ofert el vostre lloc perquè fes el trajecte d'assegut, en arribar a la plaça de la Reina el veureu saltar del vehicle quasi en marxa, més lleuger que una ploma, i creuar el semàfor del pas de vianants en vermell, més àgil que una llebra de comellar ample.

3a." No doneu conversa a la doneta major que puja al Molinar i s'asseu al vostre costat, que us contarà des de la textura, color i mesura del darrer càlcul de ronyó que li varen extreure, fins a les vuit pessetes que li costà l'any 29 l'estada a Barcelona amb motiu de l'Exposició Internacional. Limitau-vos a callar i escoltar, que ja hi ha a prou tasca amb això.

4a." Alerta a les carteres, sobretot als voltants de la plaça d'Espanya i la plaça de la Reina. Hi ha vertaders artistes en el difícil art de netejar-vos les butxaques sense que us n'adoneu. Tot en gros són tres o quatre, però molt retents. Els habituals els coneixem, però sempre troben algun incaut.

5a." No importa us poseu desodorant. No se'n posa ningú. Tothom fa olor de tigre. I ja sabeu: allà on siguis, fes el que vegis.
6a." No hi aneu mai amb calçons curts perquè, si en una d'aquelles casuístiques aconseguiu un seient, com que són de plàstic, quan us haureu d'aixecar hi dexareu la pell de les cuixes, hi romandreu exactament adherits i aquesta és una experiència molt dolorosa.

7a." Utilitzau sempre que sia possible les terminals de línia, doncs, encara que és precisament allà on els carteristes hi tenen instal·lat el seu preferit lloc de treball, és exactament on hi ha més possibilitats de trobar-hi seient. El sacrifici de les llargues coes recull justa recompensa.

Si seguiu al peu de la lletra totes aquestes recomanacions, gaudireu d'un bon viatge que us transportarà deliciosament allà on volgueu i us alliberarà de l'horror de l'esclavitud del cotxe particular.

Moltes gràcies per l'atenció i fins un altre dia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris