algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
18°

Bangemann

De pasta de moniato. Així vàrem quedar molts la setmana passada, quan vàrem saber que el senyor Martin Bangemann havia fixat per la gran companyia Telefonica (sense accent!) d'Espanya i de part de l'estranger. L'estupefacció venia motivada, en part, pel fet que el dit senyor encara era, en el moment de fer-se l'anunci, el comissari europeu responsable de política industrial, tecnologies i indústria de la informació i de les telecomunicacions. Cal ressaltar, a més, que l'anunci va ser fet per aquest monstre de les finances i de les telecomunicacions que dirigeix Telefonica (sense accent!), per obra i gràcia del seu amic de pupitre escolar, el president del govern espanyol. El senyor Vilallonga no va tenir cap mania de protagonitzar una sonada roda de premsa, el passat dia 30 de juny, en la qual "al costat del comissari europeu suspès en les seves funcions a partir d'aquest anunci", va fer saber que fitxava Bangemann per tal que tengués un paper actiu en el disseny de l'estratègia de la companyia així com en les seves relacions institucionals. L'endemà, la mateixa comissió va aclarir que Bangemann s'havia compromès a no intervenir de cap manera en les relacions entre Telefonica (sense accent!) i les institucions europees.

En els moments actuals, de desfeta de la comissió europea, enrevoltada d'escàndols considerables, no hauria de ser notícia que un dels comissaris a punt de quedar-se sense feina, s'espavili i es preocupi per resoldre el seu futur. Però si hi ha dues o tres normes elementals de conducta que, ja que hi eren, no hauria estat gaire sobrer respectar. La primera, hauria pogut ésser esperar que el senyor Bangemann dimitís i fóra cessat en les seves responsabilitats com a comissari europeu. La segona, i no tan elemental, rau en el fet que el senyor Bangemann, com a tal comissari ha intervingut a devers nou conflictes davant la Unió Europea que afectaven Telefonica (sense accent!) i, a més, és posseïdor d'informacions estrictament confidencials sobre les estratègies de la resta d'empreses de telecomunicacions europees. Per molt que m'asseguressin que el senyor Bangemann serà bon al·lot i no farà servir aquestes informacions en favor de la seva nova empresa, com els ho diria? Jo no acabaria d'estar tranquil i confiar estrictament en la seva ètica.

És una autèntica llàstima que el senyor Bangemann, amb aquesta decisió, hagi desaprofitat l'oportunitat de passar sense emperons a la història dels inicis de la Unió Europea com a responsable i cap visible de la comissió que, entre 1993 i 1994, va elaborar l'informe que duia el seu nom i que contenia les recomanacions al Consell d'Europa sobre les actuacions necessàries en relació a la implantació, a nivell europeu, de la societat de la informació global. Es tracta de l'anomenat i conegut «Informe Bangemann». Aquest magnífic document especifica, en sis capítols, quins han de ser els objectius i les accions necessàries per tal que la Unió Europea ocupi un lloc preeminent en la nova revolució industrial propiciada per les tecnologies de la informació i de la comunicació. No és aquest el lloc escaient per resumir aquest informe, que es pot trobar fàcilment a Internet, però si convé esmentar el seu caràcter exemplar, tant pel que fa a l'anàlisi que conté com a les accions que proposa, tot i que, sigui dit de passada, estan una mica esbiaixades pel discurs descaradament liberal (i ara més que mai) del comissari. Per ventura seria oportú cercar un nom alternatiu per referir-se a aquest important document.

En una paraula, aquest canvi de feina del senyor Bangemann deixa en una posició més que compromesa la llista malauradament curta per diverses raons de savis consells del meu padrí atès que, una vegada més, s'haurà esdevingut que haurem tengut una guineu vigilant el galliner. Ja que hi era hauria pogut, per una vegada i sense que serveixi de precedent, seguir l'exemple d'algun exbatle recent de per aquí, que ha manifestat la seva intenció de dedicar-se, ara que té temps, a «jugar a Internet». Tant bé que ens aniria a tots que molts fessin el mateix!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris