cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Bernadí Alba

Hi ha persones ungides per la gràcia de l'habilitat manual i l'enginy natural. Persones posseïdores d'un do innat per a manipular qualsevol estri creat per mà humana i que, d'un cop d'ull, copsen els complicats viaranys, tècnics i mecànics, dels utensilis que tan aviat serveixen per alleugerir els quefers quotidians, com sovint empipen, amb avaries imprevistes, els mortals corrents que, com jo mateix, es neguen dins un didal d'aigua. Sempre he envejat, sens dubte conseqüència de les meves mancances i de la meva inhabilitat, aquells individus de traça hàbil i coneixements empírics que a ca seva poden prescindir de l'esclavatge dels serveis tècnics i, alhora, fan de la seva destresa una font inesgotable de fruïció.

En Bernadí Alba és un d'aquests individus àgils de mans i cap i jo som, amb excessiva freqüència, el beneficiari de la seva perícia, no tant en un sentit domèstic, car visc sota el jou dels especialistes, com en el de la creació artística. D'una capacitat estructural complexa, en Bernadí domina les peculiaritats de les construccions més útils i assenyades, però també s'avé a engegar els projectes més inútils i inversemblants, sempre amb una manya i una professionalitat que no depenen de l'ús final de l'obra, sinó en funció de la seva bellesa, i aplica tot el seu saber en la consecució de la peça prèviament imaginada. Propietari d'una paciència bíblica i immune a les dificultats, troba solució als problemes més enrevessats amb sentit comú, experiència i improvisació. Aficionat a contemplar l'univers d'estels que pipelleja sobre i més enllà de les nostres existències, construí al terrat de ca seva un observatori astronòmic amb cúpula giratòria, més pròpia dels efectes especials de qualsevol producció galàctica, que del treball manual d'un fanàtic del bricolage.

He de reconèixer i confessar la sort que guià la seva providencial coneixença, car en Bernadí s'ha convertit en un col·laborador assidu i imprescindible que m'ha permès envestir quimeres que, sense la seva intervenció, encara que ignorada, hagueren restat en els terrenys intangibles de la imaginació. Tant és així, que ha intervingut en la publicació de totes les meves edicions limitades d'autor, una experiència que encetàrem amb el recull Bèsties domèstiques l'any 91, un divertiment que es congrià a les sales d'espera d'aeroports i centrals de compra de mercaderies d'una poètica més comestible que la literària. Malgrat que aquella primera provatura tenia molts defectes, d'aleshores ençà hem edificat una desena de llibres i ha construït, amb suggeriments i aportacions valuosos, la totalitat dels objectes i peces que formaren part de la instal·lació «BMV» i moltes d'altres que han tengut destins distints.

En Bernadí Alba és una bona persona i un amic d'una generositat magnànima que sovint deixa de banda els seus propis projectes per aidar-me en els meus. Fa tant de temps que feim feina plegats que el nostre enteniment és fàcil i la comunicació fluida. Precisament ara que començam un nou projecte, que probablement fruitarà en una exposició devers finals d'any, he cregut que ja era hora que fes públic aquest reconeixement i que públicament li donàs les gràcies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris