cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
15°

Solucions per als immigrants

Des de fa setmanes, l'allau de notícies sobre la terrible situació dels immigrants africans mancats d'allotjament, i en especial sobre el risc que desenes d'ells quedin al carrer pel tancament de Ca l'Ardiaca, està donant la sensació que el Consell Insular de Mallorca és el responsable d'aquesta situació. I no és així. L'opinió pública té tot el dret de conèixer que la dramàtica situació creada ha estat fruit bàsicament de l'actitud dels responsables polítics de l'Ajuntament de Palma i del Govern Balear, així com de certes postures demagògiques i tergiversadores de la realitat.

L'Ajuntament de Palma actua des de fa mesos com si la cosa no anés amb ells. Quan des d'entitats o altres instàncies de govern s'ha plantejat al govern municipal del PP la necessitat d'aportar solucions, no s'han dignat ni tan sols a acudir a les reunions a què eren convocats. Encara ara, l'Ajuntament continua dient que ell no té cap problema amb els immigrants. Dvant la saturació de l'Alberg de Can Pere Antoni, que depèn de l'Ajuntament, ni tan sols s'han plantejat ampliar tímidament el pressupost o habilitar un servei d'urgència. Renunciant a una responsabilitat que els pertoca, s'han limitat a dir que donaran una subvenció a alguna ONG perquè cerqui habitatge als immigrants.

Encara és més increïble el discurs dels responsables de la Direcció General d'Acció Social del Govern Balear. Aquests, a més de no fer res, intenten constantment capgirar qualsevol notícia que aparegui a la premsa, volent fer creure que ells són els únics que es mouen en recerca de solucions. Se'ls demana des de tots els sectors afectats que posin solucions damunt la taula, i ens maregen, des de fa tres llargs anys, amb la vaporosa promesa d'un pla integral d'atenció als immigrants.

El CIM és l'única institució de les Illes Balears que ha posat en marxa recursos específics per atendre els immigrants. S'ha consolidat l'Equip d'Inserció d'Immigrants, amb atenció directa als centres comarcals d'Inca, Manacor i Palma; s'han donat ajuts econòmics a entitats socials que treballen per la integració dels immigrants; i recentment, s'ha creat el «Projecte Turmeda» a l'Hospital de Nit, l'únic servei d'acolliment d'immigrants implantat a un centre d'acollida. La política social de l'Ajuntament de Palma o del Govern Balear en matèria no és ni millor ni pitjor que la del CIM. No es pot comparar perquè és, simplement, inexistent. Els professionals que treballen a l'Àrea de Benestar Social del CIM són els qui més feina han fet per facilitar una entesa entre institucions que permetés solucionar per la via d'urgència la penosa realitat dels immigrants que es veuen abocats al carrer.

Capítol a part mereixeria la qüestió del tancament de Ca l'Ardiaca. És curiós com, just després d'acabar de rebre una subvenció milionària del Govern Balear, aquest centre s'ha de tancar per obres. Tan urgents són, aquestes obres? No poden esperar ni uns pocs dies, per facilitar que els immigrants no hagin d'anar a parar al carrer sinó a un altre lloc, apte i digne?

Doncs bé, des d'alguns grups i sectors s'està pressionant tan sols el Consell Insular "per ahir mateix s'anunciava un tancament a les seves dependències de Benestar Social. Simplement, no ho puc entendre. Per què no es fa el tancament a l'Ajuntament de Palma, o a la Direcció General d'Acció Social, o bé a la Delegació del Govern Central? Em sembla molt greu que s'utilitzin els immigrants, que a la desesperada volen una solució, en benefici d'atencions partidistes o de protagonisme social.

En els pròxims dies hi haurà més notícies, més renou, i segurament més nervis. Mai no s'hauria d'haver arribat a aquest penós estat de coses. Tammateix, encara hi som a temps de deixar de posar pals a les rodes dels qui s'han pres seriosament aquests problemes i, amb més o menys encert, s'esforcen a trobar sortides. És hora de solucions, no de posar més llenya al foc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris