cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Dietari postelectoral

Diumenge 13. Si deixam de costat els nervis, el millor de tota la nit va ser l'emprenyo de Pere Fullana en el programa de Tele Nova Especial Eleccions 1999. El col·lega, en ser la una passades i veure que no es donaven els resultats de Formentera, envinagrà el seu to de veu i considerà aquell endarreriment com una cutreria. Estava exaltat.

Dilluns 14. Té raó en Bartomeu Picornell quan escriu que els illencs ens hem retrobat en aquestes eleccions. He pensat molt en els eivissencs per la llosa que s'han tret del damunt. Compartesc amb ells l'alegria, la il·lusió i la generositat que els ha duit a consollidar el Pacte.

Dimarts 15. Els comentaris polítics llegits a la premsa i sentits a les emissores locals són molt optimistes i creuen en una reedició del Pacte de Progrés. Fins i tot la presidenta d'UM deixa caure que seria més fàcil pactar amb l'esquerra. Segur que hi haurà pressions perquè no ho faci. Faré d'advocat del diable: hi ha una manera que UM pacti amb el PP. Com ja digué la presidenta Munar durant la campanya ella voldrà tractar directament amb Aznar i demanar-li la gestió pel Govern Balears dels 200.000 milions dels nostres imposts que ara administra Madrid. Què faria amb tants dedoblers? Assegurar-se uns traspassos generosos als Consells que no poguessin ser rebutjats per l'esquerra. I què més? És a dir, quines polítiques faria des del Consell que ella presidiria? Socials? D'embelliment? La gran incògnita, en qualsevol cas, és si l'aliança amb el PP la faria créixer el 2003 o l'estancaria. Què li ha pasat fins ara a CiU d'ençà que dóna suport parlamentari al PP? Què li passarà el proper octubre? Si no es veu clar que pugui tenir rendibilitat electoral val més deixar-ho córrer perquè segur que el pacte PP-UM tancaria la coalició PSM-UM per a les generals.

Dimecres 16. Hi ha comentaristes polítics que són més maquiavèlics que els mateixos polítics. Ho dic per les alternatives de pacte que hom s'imagina que M. Antònia Munar podria posar en pràctica. A nivell local la cosa és més senzilla. Militants d'UM i del PP són, en molts de casos, competidors directes en els negocis del seu poble. Per això s'assemblen tant en segons quines coses i en altres es fan tantes travetes.

Sorprèn que avui mateix, tercer dia postelectoral, els diaris ja portin titulars indicant que el PP s'ha conformat en passar a l'oposició. Després de la campanya que han fet en la qual s'han tirat terra sobre ells mateixos no deixant opció als pactes, han fet via a cedir i a deixar fer als que fins ara han estat l'oposició. Deu ser que estan molt cansats i els ha entrat la fluixesa perquè deixar córrer això del poder no és el seu estil.

Dijous 17. Dir que els resultats electorals de Palma són d'infart és exagerat, però que són resultats de mal de ventre crec que ja és més encertat. He d'admetre que, com observador, em diverteixen molt les corregudes del president del PP Palma i els seus apoderats, aquests joves agressius que diumenge passat foren tan grossers amb la gent gran que anà a votar. Seré prudent amb això de la majoria absoluta de Cort, però no em podeu negar que la xuleria pepera ja feia estona que es mereixia un toc d'atenció com aquest, encara que sols sigui per vint-i-quatre hores. Que corrin, que corrin.

Antich ha convidat menorquines i eivissenques a venir a Palma i elles han acceptat: «Prendre convit és senyal d'amistat» (Eiximenis). Crec que fins aquesta setmana les relacions entre illes no havien estat mai tan educades, constructives i federals.

Divendres 18. Què té el PP que tothom se li fa enfora? Amb el soci parlamentari basc (PNB) ja fa estona que no xerra fins al punt que els bascos van al seu aire. Amb CiU les distàncies augmenten a mesura que s'han superat les eleccions municipals i ens atracam a les catalanes. El PP ha oferit al PSOE entesa al País Basc i els socialistes espanyols l'han rebutjada. I és que hi ha una cosa que no agrada i són les formes i els tics de la dreta espanyola que la fa estar més sola que la una. Si escoltàreu l'altre dia Ferran Trujillo el sentíreu referir-se a les males formes del PP de Palma. A la gent sensata no li agraden les xuleries.

Dissabte 19. Si qualla el pacte de govern per a les Illes balears això voldrà dir que les minories díscoles "EU i UM" han trobat un espai de col·laboració i des d'aquest mateix moment s'hauran guanyat, als meus ulls, una altra i diferent consideració.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris