nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Ja no hi canten galls ni gallines...

Els costums humans evolucionen i s'adapten als nous temps, de tal manera que el que semblava normal passa a ser considerat una raresa quan el temps o l'espai ho han fet valorar d'una altra manera.

Tot això ve perquè durant anys va ser habitual tenir animals "els que tenien corral" a cada casa. Fins l'any 40 "data en què es prohibiren" era ben habitual revelar-se al mateix temps que els galls veïns. Segurament, aquest costum va començar a molestar en fer-se més generalitzat l'ús de l'electricitat, amb el canvi d'horari de la son "la gent no es desvetllava en sortir el sol senzillament perquè no es colgava en pondre's.

Més endavant, quan la indústria afectava els ciutadans, a causa de les olors i renous, s'hagué de plantejar la construcció de polígons per preservar el dret a una vida saludable i també la necessitat d'expansió de les empreses.

Fa uns anys que hem topat amb un cas que té relació directa amb l'anterior i que darrerament ha cobrat actualitat arran de la voluntat veïnal de solucionar la problemàtica de renous a la barriada de la Llonja.

La proliferació de bars, pubs, cafès-concert... que tanquen a les quatre i a les sis i mitja de la matinada és absolutament incompatible amb el desenvolupament d'una vida familiar en les condicions de salubritat necessàries. Qualsevol ciutadà "fins i tot els propietaris d'aquests negocis" es negaria a viure en un pis a sobre d'un d'aquests locals.

Els propietaris equiparen el seu dret a tenir una empresa amb el dret dels veïns a dormir d'una tirada cada nit. Fins i tot, la regidora de Sanitat, Francesca Pol, ha manifestat públicament que no troba que els bars hagin de tancar abans de les 4 de la matinada: «És un zona turística».

Idò bé, vet aquí la solució per no haver de reduir horaris i per deixar dormir els veïnats: que tots els locals que quedin a les zones residencials siguin sotmesos a un fort control de decibels i que tanquin a les 12 h. de la nit "els bars de la primera copa. Tots els que vulguin tenir obert fins més tard, que se situïn enfora, ben enfora de les zones residencials, i si algú vol vetllar "no passeu pena, propietaris", hi vindrà. I no em vingueu amb històries que no us podeu imposar espais, la gent no va on vol, la gent va on troba trui, muntau el trui en un altre lloc, feu una oferta variada, per a joves, per a menys joves, de qualitat, i no passeu pena, propietaris, la gent hi vindrà.

Simplement començau a pensar en aquesta solució. Els veïns no ens farem enrere en les nostres reivindicacions. Ens anima la creença que tenim la raó de la nostra part i que la llei ens empara, i arribarà el dia, com aquell en què deixaren de cantar galls i gallines, que deixaran de molestar-nos.

Maria Bonnín. Palma

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris