lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Puntualitzacions i reflexions entorn de l'article «La síndrome del senyor Sommer»

Sr. Joan Melià, vull agrair-li el seu article del Diari de Balears del diumenge, 18 d'abril, i de retruc fer-hi un parell de puntualitzacions.

1a. Amb vostè, crec que el nombre relatiu de parlants de la llengua catalana ha baixat. Malgrat tot, però, ha anat guanyant àmbits d'ús. Per exemple, en mitjans de comunicació com la premsa escrita.

2a. Quasi sempre són els agents socials els que contribueixen a l'esboldregament d'una llengua.

3a. No tothom ha estudiat gramàtica històrica ni dialectologia per poder saber que tant «el» com «es» són igualment catalans.

4a. Els catalans del Principat que fan un esforç per parlar en suposat mallorquí solen cometre l'errada de «salar» més del compte. D'aquí, «ses dues» en lloc de «les dues».

5a. Crec que l'ús de la llengua, en qualsevol situació, no només va guiat per la tradició sinó que també hi va pel coneixement que se'n té. Aquest és el fruit d'un aprenentatge i d'una pràctica i, malauradament, no tothom té la sort d'haver nascut a Mallorca, a Menorca, a Eivissa o a Formentera, d'haver-ho fet en el si d'una família catalanoparlant i d'haver estat escolaritzat en llengua catalana.

6a. Pens que continua sent una de les característiques diferencials del balear i dels parlars de Cadaqués fins a Blanes el manteniment de l'article derivat del demostratiu llatí IPSE, però no estic del tot segur que el seu ús no tradicional sigui fruit d'un prejudici sinó que ho és, més aviat, d'una manca d'atenció especial en el seu aprenentatge, la qual provocaria una manca de judici a l'hora d'inventar noves submodaliltats.

7a. Com vostè, crec que és indefugible mantenir diferenciats els registres de la llengua "cosa que fins ara, durant la meva curta vida, a Mallorca només he vist realitzada en poquíssimes ocasions per comptades persones" per tal de poder fer-ne un ús correcte, amb la particularitat dels articles a les Illes Balears . I, sobretot, crec que és necessari explicar d'una manera clara i extensa i practicar d'una manera continuada i constant, per part dels docents, l'ús de les excepcions amb l'article «el» i «la» en les situacions informals. Aquestes, paradoxalment, són les que donen «forma» als trets que identifiquen els parlars de qualsevol idioma vigent.

Per acabar, recomanaria la lectura i l'estudi de la tesina del professor J. A. Grimalt a tots els ensenyants d'aquest país. Moltes gràcies per la seva atenció.

Jaume Rosselló. Felanitx

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris