nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
16°

Lluc i la bandera de Mallorca

Ara no me'n record de si era la darreria de març o la primeria d'abril que vaig veure damunt dos diaris de Palma una carta de pèl arreveixinat feta d'una lectora tota empipada perquè a la trobada patriòtica de Lluc que hi va haver el mes passat en defensa de la nostra llengua hi va veure la bandera de Mallorca. Aquest símbol històric, segons ella, era una gonellada.

Jo només voldria dir una cosa: quin barceloní agafaria tant d'engronyament per la bandera de Barcelona, que du la creu de Sant Jordi combinada amb les quatres barres? Idò, com amb l'estelada, ben igual passa, pens jo, amb la bandera de Mallorca, que du l'Almudaina també combinada amb les quatres barres i que representa un Regne, com diu Maria Antònia Munar, més antic que el regne d'Espanya.

Mallorca, el Principat i València són tres comunitats històriques que comparteixen unes característiques identitàries de nacionalitat comunes. Al meu entendre seria bo, molt bo, que arribassin a dotar-se amb el temps d'unes estructures comunes d'Estat federal dins el marc de la Unió Europea. Però aquesta comunitat, o nacionalitat, o nació, diguem-li catalana, o catalanesca, o mediterrània, o llemosina, no pot ser construïda mai de dalt cap a baix. Si de cas, ha de sorgir de la convergència de les regions històriques en una Federació comuna, com va passar el segle passat am la nació alemanya.

Per tant, qui està estugós de la mallorquinitat no ve a creure en la Nació sencera. Sense témer-se'n, només n'admira el bocí central. No hi veig el perquè, si els mallorquins ja som nacionals així com som. No necessitam fer cap esforç per assemblar-nos a ningú. Ni els tarragonins tampoc. Ni els menorquins ni els castellonencs ni els perpinyanencs.

Jordi Caldentey

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris