nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Els delinqüents habituals

La repetició constant dels fets greus arriba a produir un efecte sedant en la societat, que acaba per acceptar-los. També la premsa, que hauria de complir el seu paper vigilant, s'afluixa per l'efecte de la reiteració, fins al punt que acaba per acceptar els esdeveniments sense fer-ne crítica i, de vegades, menció ni tan sols.

Ahir, precisament, publicàvem una d'aquestes 'notícies adormidora' a la qual tots ja ens hem avesat: Vicente M.V., de 26 anys, havia estat detingut per quinzena vegada acusat de cometre catorze nous atracaments amb intimidació. La notícia té una escenificació paral·lela a les Murades de Palma, amb les detencions i alliberaments immediats de les conegudes 'clavelleres'; i un precedent grotesc en la figura del recordat 'Cojo Manteca', que destrossà més d'un centenar de mostradors en el centre de Palma.

Sembla clar que ni la llei, ni la privació de llibertat ni les hipotètiques mesures de rehabilitació social que es prenen en el centre penitenciari són suficients per acabar amb les pràctiques dels delinqüents habituals.

Altres societats han aconseguit resoldre aquesta xacra amb una major coordinació dels aparells policíac, judicial i penitenciari, facilitant la reinserció quan ella és possible o prevenint el delicte no des d'una perspectiva genèrica, sinó a partir de cada delinqüent. En aquesta feina ingrata, però necessària, tots hi tenim la nostra tasca perquè adormir el problema, que és allò que estem fent, no du sinó a perpetuar-lo.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris