nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Ecologia i medicina complementàries

Sr. director: L'ecologia estudia, mostra i selecciona l'ambient natural que ens envolta o en el qual estam submergits. La natura que ens rodeja és primordial en la nostra vida. Sense ella no seria possible la nostra salut. Tanmateix, això que és bàsic, s'ha de complementar amb l'interior del nostre cos i els nostres teixits i òrgans, que han de funcionar a la perfecció. I ací entra la medicina, amb l'objecte d'harmonitzar la nostra vida interior.

Ara, per exemple, la medicina moderna ha estudiat moltes morts evitables. ¿Què s'ha de fer si una persona se sent un sobtat dolor de pit i es creu que està sofrint un infart? Simplement prendre una aspirina. L'Associació dels Estats Units de Cardiologia ho recomana, i segons un article publicat fa poc en el seu informatiu Circulation (1998), si tot el món seguís aquest consell se salvarien milers de vides a l'any.

L'infart es produeix quan un coàgul obstrueix una artèria coronària. Els metges consideren que en els primers moments de l'obstrucció, l'aspirina que té un poder anticoagulant damunt les plaquetes, impedeix la formació de més coàguls. I això redueix la gravetat de l'infart i el risc de sofrir-ne un altre.

Ja en 1993 l'Associació aconsellà per primera vegada al públic prendre una aspirina de 325 miligrams al primer símptoma d'infart: un dolor d'opressió al pit, sobtat i intents, que pot irradiar-se a la mandíbula i als braços.

Als quatre anys després, un informe de seguiment revelà que poca gent ha seguit aquesta senzilla mesura que pot salvar vides. A pesar del nostre consell, l'aspirina encara no s'usa així com deuria i segueix havent-hi moltes de morts prematures cada any, assenyala el doctor Ch. Hennekens, cap de medicina preventiva de l'hospital Brigham de Boston. Són morts que haurien pogut evitar-se fàcilment.

Antoni Amorós Borràs. Palma

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris