cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Paisatge, foc i pagesos

Escric novament sota l'angúnia del foc. Avui (redact divendres) els informatius matinals inclouen l'avís d'una carretera tallada a Girona per efectes d'un incendi forestal incontrolat. Ja hi tornam a ser! Ahir llegia un interessant estudi dels efectes de l'abandonament agrari sobre la conservació de la natura a Les Garrigues (de la Catalunya interior). Un dels més importants és, com ja se sap, l'increment de la gravetat i efectes dels incendis forestals.

Ens ha tocat viure un episodi de canvis paisatgístics d'una gran importància. Al Principat, com també a les Balears, els boscos i les màquies guanyen terreny per l'abandonament progressiu de cultius marginals i de pasturatges. Un canvi que té dues cares: torna a la natura terrenys marginals la rendibilitat dels quals no justifica el seu cultiu; però també suposa una pèrdua de diversitat paisatgística, de fauna i flora, i un increment de la fragilitat enfront del foc! Paradoxalment, el balanç de l'expansió del bosc no és sempre positiu!

S'ha dit moltes vegades, però no està de més insistir-hi: un dels valors més grans dels paisatges mediterranis és la diversitat, el mosaic de vegetació natural, pastures i conreus. La ruptura de l'equilibri de parcel·les és perillosa, sovint traumàtica! Al paper econòmic i social més important de la pagesia (produir aliments i crear riquesa), s'hi afegeix avui el manteniment de l'equilibri ecològic, allò que algú molt desafortunadament va batiar com «jardineria de la natura». Aquesta frase és desgraciada, perquè pot fer sentir als professionals del camp que són sols els matenidors d'un paisatge que gaudim els «urbanites» quan sortim els diumenges! La realitat és molt més important: no es tracta d'una qüestió ornamental o estètica, sinó del progrés de la qualitat de vida, de pagesos i de ciutadans, que es fa impossible sense la seva activitat.

Les cendres, ai!, ho demostren!

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris