cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Paraguai, un barral de pólvora

La República del Paraguai està sent coneguda gràcies als tràgics esdeveniments que s'hi estan desenvolupant. El caos sembla haver-se apoderat de la vida política i social d'aquest país llatinoamericà. El president Raúl Cubas va ser el primer mandatari que rebé el poder d'un president elegit a les urnes després dels quaranta anys de dictadura militar del general Stroessner, que viu plàcidament a Brasília, en un barri residencial de luxe. Cubas va assumir la presidència el 15 d'agost, tres dies després va decretar l'alliberament del seu amic i general retirat Lino César Oviedo, que protagonitzà un intent colpista l'abril de 1996, com a conseqüència del qual complia una condemna de deu anys de presó. La darrera setmana es va assassinar el vicepresident Luis María Argaña, enemic declarat de Lino Oviedo. Les connexions i sospites que la cúpula en el poder ha acumulat han obligat Cubas a renunciar al seu càrrec.

Paraguai és un barral de pólvora, observam amb cautela la nova situació que en pocs dies s'ha de definir. Els disturbis continuen, el poble debilitat per polítiques que han prioritzat els interessos d'uns pocs es manifesta. Fa pocs dies diversos franctiradors acabaren amb la vida de diversos camperols. Les tropes de l'exèrcit s'estan desplegant. Des de l'altra banda de l'oceà seguim molt nerviosos un procés que agreuja la ja preocupant situació precedent. Volem fer públic el nostre suport a les organitzacions populars que des de l'anonimat lluiten pels drets més elementals.

Tot i que els mitjans de comunicació estan plens d'intervencions als Balcans, d'efemèrides esportives i fusions empresarials titàniques. Conscients que la vida mitjana que tenen aquesta casta de notícies a la premsa és mínima, volem com a ONG remarcar la importància de no perdre la perspectiva que moltes lluites en marxa no són amb armes. Moltes lluites són silencioses i tenen molt a veure amb la supervivència i el coratge de cada dia per superar un sistema planetari que saqueja sistemàticament els països del Sud.

Un sud amb democràcies de joguina que permeten la desigualtat, la injustícia i la globalització econòmica.
Mantenim l'esperança, rebem amb optimisme la dimissió de Cubas i esperam que aquesta vegada la voluntat del poble es pugui reflectir en un sistema més proper als problemes reals, a la justícia real.

Nou-Sud Cooperació amb el Paraguai. Palma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris