cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
23°

«Daria usted un órgano por un catalán?»

La primeria de març en un programa de màxima audiència de la TVE 1, el presentador i una espectadora que hi va telefonar tingueren la conversa següent:
"De dónde llama? "De Barcelona. El públic xiula qui xiula.
"Bona nit, señora, como está Vd?
"No, no hablo catalàn. Soy extremeña, solo que vivo en Barcelona. I el públic, mambelletes a rompre.
La setmana abans del partit Barça-Madrid, a un programa de la Tele 5 que figura d'«humor» i que es diu El informal, la «gràcia» que es passaren pel cap de fer era demanar a la gent «Daría Usted un órgano por un catalán?». Evidentment la majoria de demanants responien que no. De llavors ençà, que jo sàpiga, no hi ha hagut cap reacció. Només a Catalunya Ràdio, que, en el programa d'En Toni Bassas, ho reproduïren... en la secció d'humor.

Jo deman: Haurien callat de la manera com callen els grups antiracistes com per exemple S.O.S. Racisme si la qüestió fos estada «Daría Usted un órgano por un negro?». I una altra cosa: hauria gosat la TV3 ni tan sols demanar ni que fos en un programa d'humor «Donaríeu vós un òrgan per un xarnego?». En el cas barroer que la TV3 gosàs fer aquesta «gràcia», imaginem-nos la reacció dels mitjans adoctrinadors espanyols: tertúlies de la COPE, la SER, Antena 3, Tele 5, TVE, Canal 9, ABC, El Mundo, El País i tots aquests, imaginem-nos-ho i comparem-ho amb la reacció dels pensadors catalans, que, si és que reaccionen, encara es limiten a l'autocommiseració: "potser no ens hem explicat prou bé: Hem de fer pedagogia per tal d'encaixar dins Espanya».

Els jueus de l'Alemanya prenazi també deien: "Ens hem de comportar bé, hem de demostrar que maldament siguem diferents, som bons alemanys. Hem de treballar, perquè Alemanya prosperi i, si prospera, no es ficaran amb nosaltres». Salvem totes les diferències. I llavors comparen. I pensem en aquesta bena davant els ulls que duen els catalans del Principat, que es neguen a admetre el racisme, sí, racisme tal com sona, que hi ha dins Espanya contra ells. És realment prudència o més aviat irresponsabilitat això que fa el regionalisme convergent de tapar-se els ulls davant la realitat?

Tenen raó els qui diuen que en aquesta part del món i en aquesta època de la Història és poc probable que un exèrcit envestesqui un poble. Però aquest adoctrinament subtil que a poc a poc va arrossegant les masses a la fanatització, a la pràctica, pot arribar a produir efectes similars. Ja hi ha uns fets que, si l'adoctrinament continua pel camí que ha pres, podrien servir de precedents, Déu no ho vulgui: l'assassinat de l'independentista valencià Guillem Agulló, l'assassinat d'un seguidor basc de la Reial Societat en el Vicente Calderón, l'intent de linxament contra en Josep Palou a l'Institut Aurora Picornell, la por dels alumnes eivissencs en els instituts d'Eivissa de parlar en eivissenc davant les befes i amenaces d'una part d'alumnes hispanoparlants...

Jordi Caldentey. Llengua Nacional

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris