nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
18°

L'ús de la nostra parla a les Festes de la Nostra Comunitat

Les festes em semblaren espectaculars, importantíssimes i històriques en tots els aspectes, excepte en un. En el lingüístic: l'ús impropi i reiterat de la «cursa de cavalls en el cós» en lloc de «carrera de cavalls en el cós», que és com sempre s'ha dit i escrit a les Balears.

M'explicaré. Cursa és un neologisme d'aquest segle inventat a Catalunya, pres de la «course» francesa. La forma mallorquina pura és carrera o correguda. Així es dirà carrera o correguda de cavalls, correguda d'al·lots o atletes, de bicicletes, motos o cotxes, etc. Que els catalans ho emprin, no significa que els balears ho hagin d'admetre. Com no deim penso per pens, ni estimo per estim, que són més primitives i més pures que el català o el valencià. No significa això que els catalans i els valencians no puguin usar-les en els seus respectius països. Per exemple, a Mallorca deim al·lot, a Catalunya noi i a València xiquet. Malgrat esser formes d'una mateixa llengua ningú a la nostra illa usa noi ni xiquet.

Hi ha també altres formes que alguns locutors de ràdio o televisió pronuncien, per exemple, boscos per boscs, pressupostos per pressuposts, etc. I altres escriuen benzineria per benzinera, que és l'única forma documentada en els diccionaris. I també la forma preponderant de «bones tardes» quan existeixen mots anteriors usats i escrits d'horabaixa o capvespre.

En definitiva, no siguen cursis dient cursa per carrera o correguda.
Usem, idò, la nostra parla degudament en totes les circumstàncies i de manera especial en les històriques.

Antoni Amorós Borràs. Palma

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris