cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

Autodeterminació

La consulta al poble basc per saber quin sistema d'Estat vol és la millor manera i la més democràtica. La pregunta "que és el resultat d'un acord entre els partits", crec que ha de demanar primer, si els ciutadans del País Basc són partidaris del sistema actual autonòmic o si volen un altre sistema.

En el cas que un ciutadà per exemple votàs que sí, seria que vol el sistema actual autonòmic. Si un ciutadà votàs que no, seria que no està d'acord amb el sistema actual autonòmic i hauria de contestar una altra pregunta per saber quin és el sistema que més li agrada: si vol un Estat federal, un Estat confederat o un Estat independent.

No se sap exactament el que sortiria en una consulta ben feta i amb garanties democràtiques, però sembla que no sortiria l'opció independent ni l'opció de l'autonomia actual.

Una consulta així també s'hauria de fer a Catalunya, on els resultats serien semblants als del País Basc. És evident que després de vint anys d'autonomia el sistema ha quedat superat a les dues bandes. El Govern central actualment posa pals a les rodes del procés de pau. Usa la propaganda partidista en lloc de cercar una solució entre tots els partits.

Francesc Domènec. Palma

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris