cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 27°
33°

Biografies electròniques

25-12-2016

Viure a la societat de la informació significa, entre moltes altres coses, que anem deixant escampats, per aquí i per allà, trocets de la nostra intimitat. La biografia de cada un de nosaltres, per irrellevant que pugui semblar, pot ésser reconstruïda en bona part només gratant una miqueta en les immenses bases de dades que nosaltres mateixos alimentam dia rere dia amb els nostres actes quotidians. Quan fem una telefonada, en algun ordinador invisible per al gran públic, queda enregistrat que l'hem feta, a quin número l'hem feta, a quina hora i quant de temps ha durat. Cada vegada que fem servir una d'aquestes targetes de plàstic que ens permeten fer tota casta de pagaments, un altre ordinador guarda enregistrat que ho hem fet, de tal manera que qualsevol que tengui accés a aquestes dades "i en són molts més dels qui ens pensam i diuen" pot filar amb detalls precisos com vivim, quines són les nostres preferències i, fins i tot, alguns dels nostres vicis públics o privats, tan característics de la nostra condició humana. La televisió digital, especialment amb aquests programes de pagar per veure, s'ha afegit a aquest estol d'arreplegadors impenitents de dades ja que, cada vegada que un hom empra un d'aquests serveis, en algun ordinador queda constància que ho hem fet.

Tal vegada, però, l'exemple més flagrant d'aquesta avarícia per saber de la nostra vulgaritat, estigui representat per aquestes targetes que ens acrediten com a participants en un programa de fidelitat, d'aquests en què s'empra com esquer una orgia de punts, joia i regals, només per haver estat bons al·lots i haver fet servir continuadament els serveis del promotor del programa. És el que passa amb els viatges de regal que ofereixen les companyies aèries per haver fet un caramull de viatges amb els seus avions: de passada, com qui no vol la cosa, els estam autoritzant a dur una relació detallada de quina ha estat la freqüència, destinació i altres detalls dels nostres viatges. I qui diu viatges, diu compres de menjar, de roba i de moltes altres coses que ens retraten com a individus i com a col·lectiu. De tot això, sense cap casta de dubte, els dos trets més preocupants són que, de deu vegades nou, no ho sabem o no en som conscients i, sobretot, el que és pitjor, no tenim ni el control ni l'accés a aquestes dades i als ordinadors que les contenen, per més que la llei digui tot el contrari. De fet, l'única manera segura de protegir les dades personals, enregistrades en arxius informàtics, és que no existeixin aquests arxius. Penseu, per exemple, que just ara, s'estan tractant modificacions de la llei de tractament informàtic de dades personals, que deixarien fora del control de l'agència de protecció de dades alguns arxius policíacs: és allò de feta la llei, feta la trampa en la seva versió digital electrònica.

Per tot això és pel que m'he afegit al boicot a Intel, el fabricant de la majoria de processadors d'ordinadors personals del món i que es propugna des de la web que té per adreça http://www.bigbrotherinside.com. El motiu és ben simple: Intel ha incorporat als processadors de la seva nova generació Pentium III, un nombre que identifica l'ordinador que el té com a motor i que pot ser enviat automàticament a requeriment de qualsevol altre ordinador al qual es connecti. D'aquesta manera, diuen que hom pot aconseguir que la xarxa Internet esdevingui un lloc més segur, ja que ningú no es podrà emparar en la impunitat de l'anonimat en la seva utilització dels diferents serveis que la xarxa ofereix. Tanmateix, jo m'estim més manco seguretat i més privacitat ja que els que vulguin enganyar, el primer que faran serà manipular el nombre d'identificació del processador del seu ordinador. Tot plegat, trob que hem de començar a ajudar els arreplegadors de dades a canviar d'hàbits, amb l'objectiu d'arribar a un estalvi ecològic de la feina que es prenen d'arreplegar tantes de dades ja que, al capdavall, no sabran què fer-ne.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris