cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
13°

Un vaixell que s'enfonsa

Aquestes darreres setmanes s'han publicat algunes enquestes sobre intenció de vot per a les properes eleccions autonòmiques. Totes les que he vist coincideixen amb la pèrdua de la majoria absoluta del Partit Popular. Jo, en principi, som un poc escèptic sobre la fiabilitat de les enquestes, ja que, s'hi donen tota una sèrie de factors que distorsionen els seus resultats. Per primera, sempre hi ha un sector d'enquestats que es neguen a contestar i sobre els quals s'han de fer projeccions de vot, per segona, no tots els que responen ho fan amb sinceritat i, per tercera, les respostes depenen, en bona part, de la forma que l'enquestador ha plantejat la pregunta. Per això, si m'havia de basar només en aquestes enquestes per formar-me una previsió del repartiment d'escons, no sé si m'hauria cregut del tot la derrota dels conservadors.

Però hi ha altres factors que em semblen molt més significatius i que em fan arribar a la mateixa conclusió. Els electors, quan dipositen la seva papereta dins l'urna, volen saber exactament què voten. No solen anar d'ambigüitats. I en aquest moment, de cara als votants, no queda gaire clar quina és la ideologia d'aquest partit. És de centre? És de dreta? No se sap.

Per una part, el GOB organitza una manifestació per oposar-se a la política urbanística del Govern per massa desenvolupista. Per altra part, els sectors més tradicionalment identificats amb els populars, s'oposen a les Directrius d'Ordenació del Territori per massa conservacionistes. Aquest fet, lluny de donar una imatge centrada per partit, resulta una prova de les seves contradiccions internes, de no ser capaços de trobar una línia coherent. Conec bastants de votants del Partit Popular, en el meu poble n'hi ha molts. I si els demanes per què el voten, la majoria et contesten que ho fan perquè els garanteix millor que ningú la seva total sobirania amb les seves propietats i negocis. «No són intervencionistes, com els esquerrans», declaren. I continuen. «A veure si un home no pot fer el que vulgui dins ca seva, baldament sigui un xaletet dins un quartó de terra». Els que pensen el contrari, que els drets de la propietat privada han d'estar limitats pels interessos generals, aquests no són votants del Partit Popular. Tenen altres opcions polítiques amb una trajectòria proteccionista i de denfensa dels interessos col·lectius molt més creïbles que ells. I no perquè ara el PP digui que protegirà el territori passarà a votar-los. La gent no valora només un programa de futur, també té en compte les actuacions del passat.

El resultat serà una desmoralització i desmobilització de tot un sector de militants i simpatitzants que, no es veuran amb cor per fer campanya per un programa en el qual no creuen. N'hi haurà que ni tan sols aniran a votar. És ingenu pensar que aquest elector típicament dretà vulgui castigar Jaume Matas votant els partis d'esquerres, però si que n'hi haurà més d'un que dia 13 de juny quedi a casa seva.

Per una part, doncs, el Partit Popular perdrà un grapat de vots per la seva dreta i, per l'altra, no serà capaç de créixer cap a l'esquerra, ja que aquest espai polític fa molts d'anys que està ocupat.

La renovació o gir cap al centre, està provocant divisions i abandonaments, des de la dimissió de Cañellas fins a la retirada de Cosme Adrover de cap de llista per Santanyí, passant pels problemes de Menorca i d'Eivissa. I un partit dividit mai no guanya unes eleccions.

El mateixos dirigents estatals del partit ja donen per perdudes les Illes Balears. Els d'aquí sembla que fan tot el que poden perquè es complesquin les seves prediccions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris