algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Mort consentida

Faré una excepció i avui no parlaré d'individus desconsiderables o amb els que discrep, com en articles precedents, perquè em sent obligat a escriure sobre uns altres subjectes que són (eren) probablement "no ho puc assegurar de manera total perquè no els he arribat a conèixer" més dignes i d'idees més sanes. Em referesc a les 66 vaques mortes a l'interior del vaixell de mercaderia Tlemzen com a conseqüència que a ningú no li passàs pel cap organitzar un rescat.

El Tlemzen es va accidentar el 31 de gener a Formentor, i a partir d'aquell instant tothom ja parlava de la càrrega de cadàvers, i dels problemes que hi hauria per des-fer-se'n. Res més. Es deia que les vaques havien mort unes esclafades i unes altres per asfíxia, i la veritat de tot això és que moltes d'elles ara serien vives, entre nosaltres, si s'hagués fet un mínim esforç per treure-les del vaixell mercant on agonitzaven. Es varen produir uns moments altament dramàtics i impactants: mentre el Tlemzen es desequillibrava, desenes de vaques estaven unes dretes i les altres panxa per amunt, plenes de cops "trencs, blaus, etc.", fractures òssies, turmells torçats i mamelles aixafades, xisclant amb gran desesperació muuu-muuus d'auxili. Però allà fora ningú no les escoltava. On eren els bombers, la Creu Roja i la policia costanera? Es feien els distrets perquè plovia i hi havia mala mar, els feia peresa haver d'alçar animals de més de tres-cents quilos, o simplement trobaven que no valia la pena de mobilitzar-se?

El fet que el destí de les vaques sigui anar directes a l'escorxador no vol dir que elles no tenguin dret al respecte, a la consideració i a ser tractades amb cortesia mentre visquin. Nosaltres som carnívors, sí, però això no té per què convertir-nos en sàdics. Si "en teoria" es penalitza el maltractament a un ca o a un moix, toca fer-se el mateix amb la resta d'animals, i com que ara ens trobam amb un cas no de simple mal-tractament sinó que de passivitat davant una mort massiva i violenta, allò més lògic seria que se cercassin responsables. No per castigar-los fent-los la punyeta a base de judicis, sinó que perquè quan hi torni a haver una vaca en perill "per posar un exemple pròxim al tema", sigui on sigui, les autoritats pertinents i els simples civils corrin esperitats a salvar-la "i si no és per pena que sigui per por d'una multa.

Mig mes més tard del succés s'ha decidit que el Tlemzen no es podia passar la vida a Formentor carregat de vaques en estat de descomposició, i s'ha procedit a sepultar-les. Les reunions entre Cort i les conselleries de Sanitat i de Medi Ambient s'han convocat per prendre una decisió sobre com putes actuar amb els cadàvers: si incinerar-los o si enterrar-los, i, després, com dur-los fins al punt d'execució. Aquests detalls han estat l'únic que ha preocupat els polítics. Ningú no ha posat una demanda per la manca de seguretat amb què es transportaven els animals, o pel fet que cap entitat no mogués cap dit ni cap grua per evitar la seva incomoditat mentre morien. I jo tenc i mantenc la meva teoria "comprovada contínuament en casos per l'estil" que un polític o un altre tipus d'individu que és capaç d'observar amb la mirada tan freda la mort d'un animal "productor continu o no de llet", farà el mateix amb una persona o amb un poble. Pot ser per això ens autodestruïm.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris