lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Binissalem i Lloseta

Amb motiu de la presentació de l'edició facsímil del Diccionario Mallorquín-Castellano-Latín del doctor Joan Josep Amengual i Reus reeditat per l'editorial Premsa Universitària, fórem convidats a participar-hi pel senyor batle de Binissalem. L'acte fou el 12 de febrer, a les vuit del vespre i a la sala de Sa Nostra. Allà hi vaig assistir perquè era un deure d'un llosetí sintonitzant amb l'homenatge a aquella personalitat, en certa manera, també nostra.

Els historiadors senyors Jaume Corbera i Pere Fullana, en sengles intervencions, destacaren el caire cultural del Dr. Amengual com a filòleg, investigador, periodista, polític i com autor de distintes obres publicades, entre les quals, s'hi troba el Diccionari, punt de referència de l'homenatge.

La meva intervenció fou sobre la independència municipal de Lloseta desglossada de la vila matriu de Binissalem, després d'un procés allargat i mogut que durà trenta-un anys (1812-1843) per mor del vaivé de les vicissituds polítiques d'Espanya. Doncs bé, en aquest llarg procés, els llosetins tinguérem l'ajuda i el constant assessorament del Dr. Amengual qui ens guià per camí segur fins obtenir la nostra independència. Així en el Trienni Liberal com en el Decenni Absolutista.

Com sia que el temps adjudicat als tres conferenciants era el suficient per desenvolupar el seu tema, el meu espai fou més limitat i, en una espècie de flaix, vaig parlar sobre la nostra independència, però remetent el respectable auditori als nou capítols amb el manyoc d'unes vuitanta planes, amb ses cites corresponents, del IV tom de la nostra Història de Lloseta i en què el tema està, monogràficament, explicitat. Tema i capítols que com una Separata, novament ciclostilada, està ingressada i catalogada en el nostre arxiu municipal.

Per tot allò que he dit anteriorment i per ser l'únic llosetí assistent, he demanat a l'amabilitat del director d'aquest diari la publicació d'aquesta carta per fer sabedor al meu poble d'aquest homenatge a un gran amic nostre, circumstància que ell aprovarà perquè Lloseta és un poble agraït envers d'aquells que l'estimen i sobretot quan estimen la seva història.

Idealment, damunt la seva tomba en el vell cementiri de Binissalem on fou enterrat, als vuitanta tres anys d'edat, amb la meva oració sacerdotal, hi vaig deixar un brot de llorer com a símbol perdurable de la seva victòria per a ell i per a nosaltres els llosetins.

Jaume Capó Villalonga, sacerdot llosetí. Lloseta

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris