algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Igualtat de sexes

Teòricament, aquesta societat democràtica dins la qual ens trobam immersos garanteix la igualtat de tots els éssers humans independentment de la seva raça, sexe, llengua o religió. I dic teòricament perquè moltes vegades no és el mateix el que es troba escrit als documents legals que el que succeeix realment al carrer.

Aquesta setmana m'han impressionat un conjunt de notícies, aparentment poc relacionads entre si, però que tenen com a comú denominador que les afectades són dones que pateixen alguna discriminació pel simple fet de ser-ho. Tal vegada, la més esgarrifosa de totes sigui la detecció de deu casos de mutilació sexual entre nines africanes residents a l'Estat Espanyol. Però tampoc no deixa de ser trist que a Itàlia hagin absolt un violador perquè la víctima duia uns texans molt ajustats, ni que els tribunals espanyols hagin desestimat les peticions econòmiques d'una treballadora de la llar impossibilitada perquè, textualment, «les feines de la casa no requereixen força física».

Molts de pensadors consideren que un dels trets fonamentals d'aquest segle XX que ja és a les acaballes ha estat l'emancipació de la dona. Ha costat, però, finalment, la majoria dels estats democràtics, han anat reconeixent, paulatinament, els mateixos drets a les dones que ja gaudien els homes des de molts anys abans. Són, però aquests drets reals, o només es recullen formalment a les constitucions i lleis, sense una traducció real dins la societat?

Pens que seria una exageració no reconèixer els grans avanços que ha experimentat la societat en aquest camp. Ara bé, tampoc no hem de creure que la situació actual és de total igualtat entre els sexes. Fets com els de les tres notícies anteriors ho demostren.

Quant a l'ablació es podria dir que es tracta d'una pràctica que és perseguida i que es fa tot el possible per eradicar-la, aquí a Europa. Queda per veure el que es fa perquè desaparegui també de l'Àfrica.

Però les dues darreres notícies, des del meu punt de vista, tenen l'agreujant que la discriminació ha estat practicada, no per particulars, sinó per un dels tres poders de l'estat democràtic, el judicial, que, una de les seves funcions és, o tocaria esser, vetllar per la igualtat real de tots els ciutadans i ciutadanes. Això significa que encara queda molt de les antigues mentalitats missògines dins les modernes estructures democràtiques. Unes mentalitats que surten a la llum de tant en tant com la punta d'un iceberg, la major part del qual resta amagat sota l'oceà. Queden, encara moltes persones, la majoria homes, però també moltes dones, que pensen que el que és justificable per a un home, no ho és per a una dona.

Fins i tot és encara molt corrent a molts de concursos televisius i celebracions esportives l'aparició de dones amb una finalitat purament estètica, sense altra cosa a fer que alegrar un poc la foto. Mai no hi surt cap home, en aquest paper. Us imaginau substituir les hostesses de la Challenge de Mallorca per dos al·lots ben guapos que entregassin el ram de rigor al guanyador de l'etapa?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris