algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Cor romput

M'ha picat bastant que aquí tothom ha anat pegant crits contra el Premi de Literatura Ciutat de Palma menys jo; les setmanes de silenci que fins ara he mantingut "en honor a la mort del Premi" ja han passat, i per tant decidesc explotar. Aquest pic em decant més per opinar sobre les reaccions desencadenades en conèixer els resultats que no només sobre el premi com a tal, car aquestes reaccions han estat el tret que ha diferenciat més la convocatòria d'enguany de les precedents; tot i que aquest premi sempre causa polèmica a causa que mai no se li veuen les coses gaire clares, enguany els salts dels polemistes han superat les expectatives. Com ha de ser.

Dins el projecte de crítica a la situació cultural catalana que fa temps em vaig proposar, un dels punts destacats és el dels premis literaris controlats per editorials, perquè en aquests casos hi ha per regla general interessos econòmics pel mig i per tant és impossible que es puguin concedir, per exemple, a una obra que sembla del tot anticomercial. I, la veritat "dic això per asserenar (no per aconsellar!) una micona els perdedors", actualment presentar-se a un premi d'aquests és de beneits "i m'estalviaré l'adjectiu per als individus que s'hi presenten incansablement sempre amb els mateixos tristos resultats". Això funciona com el sexe: avui en dia, amb tots els programes d'educació sexual de les escoles, això de produir embarassos involuntaris per desconeixements anticonceptius o biològics és un acte propi de collós "exceptuant persones que es troben submergides en un estatus infrahumà". El Ciutat de Palma pareix que ha aconseguit atreure tot un seguit d'escriptorets d'un estatus infracultural, els quals no han pogut assimilar l'educació literària que es troba als mitjans de comunicació "i que ara jo, de bona fe, reproduesc i resumesc de manera didàctica", i que per tant es presenten, perden i s'indignen cada any, sense imaginar en quines proporcions els editors "i el públic coneixedor de la situació" s'enfoten d'ells. També hi concursen, n'estic segur, d'altres que encara no han publicat mai res, i que haurien d'intentar trobar un altre mitjà més digne. La protesta contra un premi no és completa si el protestador hi concursa.

No vull afirmar que si entre les obres presentades n'hi ha una que segons el jurat sigui millor que la que es pensava premiar, no pugui prendre el premi a la corrompuda. És difícil però no impossible; en tot cas el fet de no editar la finalista a vegades pot significar que aquesta no interessa. Les denúncies són imprescindibles i tenen una eficàcia comprovada car fan que un determinat individu passi de ser "davant els ulls públics" un escriptor a ser un delinqüent. Només una cosa m'ha indignat d'aquesta polèmica, i em fa ampliar el meu projecte crític, i justament em referesc a la base: els denunciadors de la suposada corrupció han actuat descaradament només seguint interessos personals. Els que s'han alçat contra el premi són gent de la qual en demostraré, detalladament i a poc a poc, la seva clara corrupció; una corrupció que, si hi hagués una llei un poc més dura en qüestions de premsa, propietat intel·lectual, calúmnia, tràfic d'influències i ensenyament, els cauria el pèl. Tot i així, jo avanç que els fotré una desvestida que aquesta gentussa no tendrà ni una fulleta d'olivera bonsai per tapar-se la criminalitat cultural. De moment només puntualitz que tota la informació que faré servir prové de fonts vives "i esper que no se'm morin" i/o comprobables, i que, donada la conducta d'alguns polemistes, els acollonaré tan sols reproduint paraules que ells mateixos m'han amollat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris