muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Les varietats

Davant l'aferrissada defensa de les «modalitats» illenques de la llengua catalana, enfront d'una llengua «estàndard» feta pel molt honorable president Sr. Matas i altres polítics i personatges del seu partit, vull fer algunes petites consideracions.

1a. Vol dir això que a Sóller s'han d'ensenyar les varietats locals, a Sineu i a Pollença les seves respectives i així successivament a cada illa i a cada localitat?
Que jo sàpiga, Andalusia, p.e., té moltes varietats locals i a les escoles s'ensenya només el castellà estàndard, no les varietats locals que no afecten la unitat de la llengua castellana, com no l'afecta el veneçolà, i això que el Sr. Cela al final de la seva novel·la La Catira, es veié en la necessitat de posar un vocabulari d'equivalències locals i generals castellanes.

2a. Les varietats i modalitats locals es transmeten per via oral. Que tothom parli a ca seva la llengua amb la família i les varietats locals estaran estalvis i es conservaran. Però, quants d'ells ho fan? La major part d'aquests grans defensors del «mallorquí» o de les «lengües balears»(?) i de «lo nostro», parlen en castellà als seus fills i llavors s'atreveixen a polemitzar i atacar els qui l'han usat tota la vida i per això l'estimen, mentre que ells diuen farisaicament defensar-lo de les suposades agressions catalanes.

S.B.O. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris