algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Kosovo

Escoltant les autoritzades opinions dels experts sobre tot el sideral dels balcans, un pot arribar a la conclusió que la cosa està tan embullada que no hi ha manera humana de treure la llum, el de la matisació constant és un possible escenari d'anàlisi: totes les parts són molt dolentes (tots han comès barbaritats) i les arrels del conflicte es perden en les entranyes de la història (és el xoc entre occident i orient). Existeix però, un altre possible escenari analític, que és el de la simplificació, els serbis són els dolents de la pel·lícula, i punt. Així, qualsevol reflexió, pot acabar irremeiablament en un dels dos escenaris. Ara bé, més enllà de l'anàlisi, hi ha una realitat tangible: la guerra, la mort, la neteja ètnica; una abolició inconstitucional del govern autònom del Kosovo, una declaració agressiva davant l'exercici pels bosnians i pels croats del seu dret, reconegut també a la constitució iugoslava, d'independitzar-se.

Se pot dir, i segurament és cert, que l'època de Tito va ser un miratge, que la rancúnia i l'odi es continuaven covant, si bé no es palesaven exteriorment. Deuen tenir tota la raó els que afirmen que es tractava d'un camp de mines sense desactivar que, tard o prest, acabaria esclatant. No dubt que els kosovars com anteriorment els bosnians o els croats, hagin comès assassinats i violacions dels drets humans inacceptables des de l'òptica dels nostres sistemes de llibertat. Tanmateix, un no pot deixar de tenir una impressió no-neutral, perquè, en principi, no són els kosovars o els bosnians els que van a Sèrbia per imposar el seu poder, al contrari, són els defensors del projecte anomenat com a Gran Sèrbia els que, fonamentats en la veritable existència d'una minoria sèrbia, a Kosova ara, abans a Bòsnia, posen en marxa una maquinària militar i genocida per dur a terme el seu projecte. Evidentment, es pot contraargumentar que les esmentades minories ho tenien negre vist els antecedents funests de molts de segles ençà. No seré jo qui negui el dret al respecte d'aquestes minories, ara bé, tampoc no seré jo qui negui el dret d'un poble (almanco de la seva immensa majoria) a no romandre subjugat o perseguit per un altre.

I dins tot aquest panorama, qui desenvolupa el paper més penós és el que els mitjans de comunicació denominen com a Comunitat Internacional. Les amanaces per la seva reiteració acaben convertint-se en grolleres rialles, grolleres i tristes perquè el règim serbi continua la seva política de neteja ètnica. Perquè es veu que els interessos particulars de cada estat són més importants que la vida d'uns milenars de persones; on és la velocitat alemanya, demostrada amb Croàcia, per reconèixer Kosovo com a subjecte de dret internacional, quines classes de complicitat té Rússia amb el Govern de Milosevic, on són els americans i els britànics per fer complir les resolucions, i la política exterior comuna de la Unió Europea; quan de temps, nosaltres hipòcrites ciutadans (amb els nostres governs al capdavant), podrem mantenir la bena davant dels ulls per evitar actuar i aturar la massacre? Creim de veres en la universalitat dels drets que reconeixen multituds de declaracions que hem ratificat? I si hi creim, on és la nostra coherència? Quina classe de societat mundial estam construint que permet la matança sense reaccionar? No és una qüestió de prendre partit per un bàndol, es tracta que la Comunitat Internacional sigui capaç de tutelar els processos complicats, i la tutela no es fa amb declaracions d'intencions, per molt que s'apuji el seu to; quan s'entra en la dinàmica del frec a frec físic difícilment s'aconseguirà reconduir-la sense una postura contundent i totalment intransigent amb aquesta dinàmica. Les prioritats no són tan impossibles d'establir, primer acabar amb el contacte armat (acord de pau), després la negociació de solucions. Ajornar les decisions imprescindibles només dóna avantatge als que facin millor la guerra, i aquesta és una opció inassumible moralment, i sobretot, humanament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris