cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
17°

Una mort evitable

Ni més ni menys que el mateix dia que es va rescatar el cos d'aquest jove mort al torrent de l'Ofre jo davallava del puig del Massanella amb un amic. Quan arribàvem a Lluc ens trobàrem un conegut seu que ens donà la notícia: un altre jove mort a la muntanya. Jo, que no som muntanyista ni res semblant, simplement m'agrada anar d'excursió (encara que sigui un pic cada any), vaig sentir pena. Però el meu amic i el seu company (muntanyistes habituals) sentien ràbia, indignació, tristor que gairebé tornà llàgrimes... no puc descriure la sensació que em transmeteren.

Xerraven tots dos que això no s'ha de repetir, que no pot ser. Jo no sé què faran ells, però jo, encara que només com a espectadora llunyana, vull exposar aquí els seus punts de vista perquè crec que poden ajudar a evitar la repetició inútil d'una mort si serveixen per conscienciar-nos: Primer, que hi ha massa gent que se'n va a la muntanya sense la formació necessària. A que ningú li passa pel cap fer buceig per lliure, sense haver fet un curs abans? Idò a la muntanya hi va gent de qualsevol forma.

Segon, que per part del Govern Balear no basta fer un cartell que digui «A la muntanya ni un pas en fals». Que els doblers del cartell haurien estat millor invertits en subvencionar cursets d'escalada. On és la inversió real del Govern a l'esport? No deuen donar massa vots els esports de muntanya, és clar... (això és aportació meva). Volem una bona formació esportiva o només una façana, un cartell?

Tercer, que la federació hauria de dir qualque cosa; que ha de lluitar per aconseguir que els que volen practicar un esport on la mancança de formació pot significar la mort, la tinguin.

Tot això es resumeix en una sola cosa: aquesta mort era evitable (com, desgraciadament tantes d'altres). A la muntanya hem d'exigir la responsabilitat individual de l'esportista, però també la responsabilitat de les autoritats, perquè hi tenen molt a fer.

Eva Àlvarez Reyes. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris