cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

El PSIB, la solidaritat i l'autogovern

Un article d'en Llorenç Capellà, publicat en aquest mateix diari, em dóna peu a expressar dues pinzellades de la meva anàlisi de la realitat d'aquest país, forçosament esquemàtica atès el format de l'article d'opinió.

En els darrers mesos he tingut l'oportunitat i el deure d'estar en el punt de mira dels ciutadans de la nostra terra, tant des de les plataformes institucionals com al carrer. He tornat a estar gairebé per tots els pobles i tots els barris de Ciutat, conversant amb responsables polítics i socials, però també auscultant el batec, els molt diversos batecs, de la nostra societat en el seu conjunt: les classes poderoses i les populars, mallorquins de socarrel i els nous mallorquins fruit de la immigració, els joves i les persones grans, ciutadans (de Ciutat) i forans, industrials i foravilers.

Aquesta tasca m'ha permès fugir de la realitat vista des dels despatxos oficials i la fredor de les estadístiques. D'aquesta nova ronda d'observacions n'he tret una imatge clarobscura del nostre país. Efectivament, i com no podria d'una altra manera, tenim avui un país globalment modern i dinàmic. He detectat, però, unes sorprenents inquietuds pel futur que no s'adiuen amb la situació de bondat econòmica que vivim. La nostra societat tocaria ser alegre i confiada, però no n'està del tot. Darrere el decorat de prosperitat hi ha ombres.

La classe mitjana del nostre país encara no està tan consolidada com tocaria i presenta uns nivells de benestar massa desiguals. Hi ha barris en els quals la vida és molt dura. No tan sols pel que fa a la cada vegada més gran bossa de mal amagada pobresa sinó al deteriorament humà, social i intel·lectual d'una part significativa de la nostra ciutadania. El cas és especialment dramàtic per molts dels nostres joves. Encara avui em trob amb massa nins que duen escrit un estigma invisible en el seu rostre i que ells mateixos ignoren: «Jo no aniré mai a la Universitat i difícilment podré aprendre un bon ofici. Jo visc en un ambient familiar desestructurat del qual difícilment me'n sortiré. Jo tinc moltes possibilitats de caure en el parany de la drogoaddicció...». Qui no hagi vist auesta legió de nins i joves és que no hi veu o no hi vol veure. El desmantellament de l'educació pública, perpetrat pels Governs conservadors, no fa més que llençar benzina al foc.

La lluita de classes és avui un concepte superat que pertany al passat. Però la solidaritat, la defensa de la igualtat d'oportunitats per a tothom i la reducció de les injustícies són valors en plena vigència que han de ser assumits no tan sols pels socialistes sinó per tota la societat. Si les nostres Illes segueixen pel camí de la dualitat social mai no tendrem un país avançat que pugui fer front al futur. Hem de resoldre els temes més fonamentals pel futur de les Illes: ordenació del territori, recursos mediambientals, inversió de l'Estat, infraestructures, autogovern... però no avançarem si suspenem l'assignatura social. Un col·lectiu fracturat, per molt bé que li vagi l'economia, és un col·lectiu fracassat.

Com a socialista i ciutadà de les nostres Illes mai no dimitiré d'aquesta vocació social. I, en relació a l'article d'en Llorenç Capellà, tampoc no ho faré de la defensa de la nostra identitat històrica, cultural i política. Que ningú no compti amb mi per defensar una idea homogeneïtzadora de l'Estat. Ben al contrari, estic descaradament alineat amb un projecte federalista que augmenti l'autogovern de les nostres illes.

Hi ha una experiència constatable. Durant els darrers quatre anys el PSIB ha governat el Consell de Mallorca amb dos socis nacionalistes "UM i PSM" i mai no hem quedat endarrere en la defensa de la nostra peculiar fesomia de país, de la nostra cultura i la nostra llengua. En el govern real, en el de la presa de decisions dia a dia, en el pragmatisme de la quotidianitat, més enllà de la buida discussió especulativa sobre les ideologies, el Partit Socialista de les Illes Balears sempre ha estat en primera línia de la defensa valenta dels interessos reals del nostre país. Els acords del govern del Consell de Mallorca en donen fe notarial.

Tenim a les Illes un govern de dreta que trontolla a pocs mesos d'unes eleccions. El PSIB, com a força majoritària del bloc de progrés, defensor del valor de la solidaritat i compromès amb aquesta terra, aportarà nous conceptes de govern, ètica i cultura amb un objectiu clar: impulsar la configuració d'una societat balear més homogènia, més avançada i moderna, i en la qual tothom ha de tenir la seva quota de benestar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris