cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

Rescat al torrent de Biniaraix

El Grup Excursionista de Mallorca expressa la seva preocupació davant la polèmica suscitada al voltant del rescat de l'excursionista mort al torrent de l'Ofre a Biniaraix. En aquest sentit el GEM vol manifestar:

1. El seu condol a familiars i amics del jove excursionista de 18 anys, César Àlvarez, mort en un desgraciat accident al torrent de l'Ofre a Biniariaix. Un sentiment de dolor al qual s'uneix, estam segurs, tot el col·lectiu excursionista de l'Illa.

2. La repulsa per una polèmica sorgida arran de les actuacions del Cos de Bombers de Mallorca, que suposadament, segons s'ha manifestat en alguns mitjans de comunicació, no es van produir amb la promptitud, eficàcia i coordinació desitjades.

La manca d'actuació dels equips de rescat per qüestions purament horàries, de dificultat d'accés al lloc del sinistre o simplement per l'arribada de la foscor ens obliga a plantejar-nos l'eficàcia dels operatius de sectors a la muntanya mallorquina. Quan semblava que la posada en marxa del telèfon d'emergències 112 havia de significar la coordinació i eficàcia en la actuació dels diferents cossos implicats en els rescats, el succeït dissabte passat al torrent de Biniaraix ens provoca seriosos dubtes.

No és així pel que fa a l'actuació de la Creu Roja de Sóller que en tot moment, i malgrat la seva mancança de mitjans, va demostrar una major professionalitat i dedicació, especialment per no abandonar el lloc del sinistre tot i que les diferents circumstàncies horàries i climatològiques semblaven fer impossible el rescat.

D'altra banda cal recordar que mai no s'ha abandonat un rescat al vespre. Si no, com s'explica que es pugui intervenir en un torrent com el del Gorg Blau, en un dels trams del qual, conegut com sa Fosca, no hi entra la llum solar i la foscor és permanent?

L'Administració, així com tots els cossos d'emergència "Bombers, Guàrdia Civil, Creu Roja, etc." haurien de tenir present que des de fa uns anys la proliferació d'activitats de muntanya com el barranquisme obliga a una permanent posada al dia dels operatius de rescat. Cada dia són més els excursionistes de totes les edats, nacionals i estrangers, que transiten els nostres torrents. Malgrat les constants recomanacions que, des d'organismes com el GEM, es fan sobre la necessitat de prendre totes les mesures de seguretat en qualsevol tipus d'activitat muntanyenca, malauradament els accidents es produeixen, unes vegades, poques, per problemes tècnics i unes altres, la majoria, per excessos de confiança. Tot i això es fa palesa la necessitat de crear un cos especialitzat de rescat. Així com en els anys setanta va sorgir el GSM, Grup de Sectors de Muntanya, i que suplia les mancances que en matèria de rescat patia el col·lectiu muntanyenc, tal vegada ara seria convenient que des de la Direcció General d'Interior del Govern balear es plantejàs la creació d'un cos especialitzat. Un grup d'especialistes amb coneixements del medi, tècniques i materials necessaris per a tota casta de rescat a la muntanya, ja sigui en senderisme, escalada o barranquisme.

Una altra mesura per prendre per part dels organismes oficials és la de conscienciar els joves que s'inicien en les activitats de muntanya de la necessitat d'una formació bàsica en la qual tant les entitats excursionistes com la Federació Balear de Muntanya hi podrien prendre part.

Finalment, el GEM vol insistir en el necessari ús del seny i de la prudència a tots els nivells. Més val pedre una hora muntant una assegurança que lamentar tota una vida la pèrdua d'un company.

Antoni Nebot Soler, president del GEM. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris