algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

COI, quanta corrupció!

El batle de Nagano, seu dels Jocs Olímpics d'hivern de l'any passat, ha admès que es varen cometre «excessos» per assegurar l'acceptació de la seva candidatura per part del COI. Aquest eufemisme, sense dubte producte de la traducció de les seves paraules del japonès, és la darrera flamarada que l'olimpisme encén des que saltà l'escàndol sobre els suborns que han rebut membres del Comitè Olímpic Internacional per votar a favor de celebrar els Jocs Olímpics d'hivern del 2002 a Salt Lake City.

Sis membres del COI han estat supesos i tres més han dimitit. En total són catorze els acusats d'acceptar regals per valor de més de mig milió de dòlars a canvi del seu vot. El moviment que voldria fomentar l'esport no comercial també funciona gràcies als guanys personals. Les contradiccions que s'han generat en aquesta organització, que vol incentivar l'esperit esportiu i també atreure públic en un escenari comercial cada cop més agressiu, la rebentaran si es destapa molta més corrupció, i si les ciutats que han presentat candidatures fallides comencen a llançar acusacions.

El batle Tsukada ha explicat que feren molta feina perquè els membres del COI entenguessin la posició de la seva ciutat. També ha dit que si la ciutat de Nagano havia actuat malament, només havia estat en resposta als requeriments dels membres del COI. Qui d'aquesta organització podrà aixecar-se en públic i explicar com l'olimpisme transmet a tot el món uns principis modèlics sense causar rialles? A no ser que l'escàndol faci canviar la política comercial dels Jocs.

Les Olimpíades del 2000, que es celebraran a Sydney, a part de les més xerrades, segurament seran les més fastuoses. La vertadera competició és la de superar les edicions anteriors, en doblers recaptats dels souvenirs i dels anuncis comercials. Un trist objectiu per part dels organitzadors, del qual Barcelona 92 tampoc no se n'escapà. Trist perquè aquesta és la trampa en què el moviment olímpic no hauria d'haver caigut.

I l'olimpisme ha creat escola: el 2000 hi haurà moltes altres celebracions fastuoses. És com si moltes ciutats del món haguessin decidit commemorar actes copiats del model olímpic. Ja estaria bé que Sydney 2000 ens servís per veure que el significat d'un esdeveniment no augmenta segons la quantitat de doblers que un s'hi gasti. Ja no té un missatge més profund aquell acte que vagi acompanyat d'una gran despesa. El COI, per començar, ha de veure que com més comercials tornin els Jocs Olímpics, menys sentit tendran.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris